Vraag

In het Reformatorisch Dagblad las ik een artikel waarin gesteld werd dat de aarde volgens creationisten zo’n 6.000 tot 10.000 jaar oud is. Ik ben benieuwd waar die vage aanduiding vandaan komt. De Bijbel is toch vrij duidelijk? Met de rekenkundige kennis van een kind kun je volgens mij vrij vlot berekenen dat de aarde zo’n 5.800 jaar oud is. De Bijbel laat geen ruimte voor nog eens 4.000 jaar. Waar moet je die inpassen? En hoe komt men erbij?

Antwoord

Op basis van de Bijbel kun je inderdaad de ouderdom van de aarde berekenen. Maar, welke Bijbel gebruik je dan? De leeftijden van de mensen in Genesis 5 en 11 geven aan wanneer ze hun zoon kregen. Maar die leeftijden zijn in de Griekse tekst (Septuagint: een vertaling die door Joden is gemaakt een paar honderd jaar voor Christus) vaak hoger dan in de Hebreeuwse tekst, waar de meeste Nederlandse Bijbelvertalingen op zijn gebaseerd.

Een poosje geleden is hierover een goed artikel op het internet verschenen waarin verschillende mogelijkheden worden nagelopen (www.weet-magazine.nl/leeftijdaarde). Oké, het artikel is onvolledig en de auteurs sturen nogal aan op de Hebreeuwse (Masoretische) tekst, maar het artikel maakt wel een paar dingen duidelijk. Er zijn namelijk nogal wat punten in de chronologie waarbij een beetje interpretatie nodig is, bijvoorbeeld over kalendersystemen. Dat gaat dan vaak om een paar jaar, dus de verschillen zijn niet zo heel groot, maar bezien over duizenden jaren kan dat behoorlijk optellen. Toch kom je dan nooit op 10.000 jaar uit. De auteurs hebben berekend dat de schepping ergens tussen 5.665 en 3.822 v.Chr. was.

Maar waar komt dan het getal van 10.000 jaar vandaan? Dat komt uit het baanbrekende boek van Morris en Whitcomb: The Genesis Flood. Zij hielden het voor mogelijk dat er ontbrekende generaties waren die in de geslachtslijsten konden worden toegevoegd. Het was dus een theoretisch maximum.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2016, 10.000 is te veel!, Weet 38: 49.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."