Hoeveel manen heeft de aarde? Wat is dat voor vraag, zul je denken. Simpel: één natuurlijk. Maar wist je dat er onlangs een asteroïde is ontdekt die ook met de aarde meelift? Een soort minimaantje dus, maar toch niet helemaal…

Om de aarde ‘danst’ een asteroïde die luistert naar de naam 2016 HO3. Hij is ‘gevangen’ door de zwaartekracht van de aarde en de zon. Hij cirkelt om de zon, net zoals de aarde dat doet. Maar hij doet ook een pas-de-deux met de aarde: dat wil zeggen dat hij zich de ene helft van het jaar dichter bij de zon bevindt dan de aarde dat doet, de andere helft weer verder weg. Het is een complexe ‘dans’ die volgens de berekeningen van NASA al wel honderd jaar aan de gang kan zijn, en nog eens honderden jaren door kan gaan. De diameter van 2016 HO3 wordt geschat op 40 tot 100 meter. Hij komt nooit dichter bij de aarde dan 14 miljoen kilometer. Dat is nog steeds meer dan 36 keer de afstand van de aarde tot de maan. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat de asteroïde een gevaar vormt voor de aarde.

Deze asteroïde wordt een quasi-satelliet genoemd. Het is geen echte satelliet van de aarde, zoals de maan dat is. 2016 HO3 draait namelijk z’n eigen rondjes om de zon, maar zijn baan loopt voorlopig synchroon met die van de aarde. Er zijn meerdere quasi-satellieten bekend, maar 2016 HO3 is daarvan het mooiste voorbeeld omdat hij voor een behoorlijk lange periode met de aarde meelift.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Aarde heeft reisgezel, Weet 40: 10.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."