Vraag: Een van de ‘beste bewijzen’ voor de Big Bang-theorie zou de achtergrondstraling zijn, die in 1965 is gevonden. Wat is dat precies? En hoe kun je die achtergrondstraling in Bijbels perspectief plaatsen?

Antwoord: De kosmische achtergrondstraling is, zo men zegt, het nagalmen van de Big Bang. Het universum zendt deze straling uit, zelfs de donkere delen waar geen sterren zijn. De kosmische achtergrondstraling heeft een heel uniforme temperatuur, en dat is moeilijk te verklaren, zelfs als het universum 13,7 miljard jaar oud zou zijn. Daarom heeft men verzonnen dat er kort na de oerknal een periode is geweest die ‘de inflatieperiode’ wordt genoemd. Daarbij zou het universum sneller dan het licht zijn uitgezet, en zou zwaartekracht de andere kant op hebben gewerkt (niet aantrekkend, maar afstotend). Een mogelijke andere verklaring is dat de Bijbel meerdere malen benoemt dat God de hemel uitstrekt als een tentdoek (Jesaja 40:22, Psalm 104:2). Dat uitstrekken zou dan die inflatieperiode kunnen zijn geweest: niet in 10-32 seconden, maar in 24 uur.

Een alternatieve verklaring is dat de kosmische achtergrondstraling helemaal geen overblijfsel is van een inflatie. De achtergrondstraling produceert namelijk geen schaduwen. Je zou verwachten dat de achtergrondstraling wordt tegengehouden door stofwolken en sterrenstelsels, net zoals een object dat tussen jou en een lamp zit het licht tegenhoudt. Dat betekent dus dat de achtergrondstraling helemaal niet van de rand van het universum af komt, en dus niet het gevolg is van de oerknal.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Achtergrondstraling: wat is dat?, Weet 35: 48.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."