Je afweersysteem zit vernuftig in elkaar. Het beschermt je niet alleen tegen talloze bedreigingen van buitenaf, het leert ook nog eens bij. Om het afweersysteem beter te begrijpen hebben onderzoekers van het Leiden UMC met een nieuwe techniek naar darmcellen gekeken. En wat blijkt? Het afweersysteem is nog véél complexer dan gedacht!

Je afweersysteem beschermt je tegen bacteriën en virussen die van buitenaf je lichaam willen binnendringen. Maar het afweersysteem kan soms ook een vijand zijn. Denk bijvoorbeeld aan auto-immuunziektes, waarbij het afweersysteem lichaamseigen cellen aanvalt. Daarom is het belangrijk te begrijpen hoe het afweersysteem werkt. Hiervoor heeft een Leids onderzoeksteam, in samenwerking met de TU Delft, een nieuwe methode toegepast om cellen te screenen op zogenaamde ‘markers’. Dat zijn kenmerken aan de buitenkant van cellen waaruit je kunt bepalen welk type cel het is.

De onderzoekers vonden in totaal 142 verschillende soorten afweercellen in de weefsels die ze bestudeerden – veel meer dan verwacht. Bovendien bleken er duidelijk andere afweercellen te zitten in het darmslijmvlies van patiënten met coeliakie of de ziekte van Crohn dan in het darmslijmvlies van gezonde mensen.

De onderzoekers verwachten dat de techniek ook toepassingen zal krijgen voor patiënten, zoals diagnostiek van ziekten en het vaststellen of een behandeling het gewenste effect heeft.

Bron: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2016/mei/afweersysteem-veel-complexer-dan-gedacht/

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.

Geef een antwoord