In de jaren 60 van de vorige eeuw werden twee enorme dino-armen gevonden. Ze waren 2,40 meter lang en hadden enorme klauwen. Nu, een halve eeuw later, is de rest van het beestje gevonden, en de voorarmen lijken goed bij de rest van deze bizarre dino te passen.

De wereld is een nieuwe dino rijker: Deinocheirus mirificus. Een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van de Koreaan Yung-Nam Lee, hebben twee skeletten gevonden in Mongolië die samen een redelijk compleet beeld van deze dinosaurus geven. Deinocheirus was 11 meter lang, had een lange eendenbeksnuit, geen tanden, en een bult op z’n rug. Hij liep op twee poten en zijn dieet bestond uit vis en planten. Een bizarre dino die past bij de lange voorpoten die vijftig jaar geleden zijn gevonden.

Als je op internet naar plaatjes van Deinocheirus zoekt, zie je dat de meeste tekenaars plukjes veren aan de armen, staart en hoofd van deze dino tekenen. Dat is opmerkelijk, omdat er nooit sporen van veren bij deze skeletten zijn gevonden. De auteurs van het artikel in vakblad Nature melden kort dat er structuren bij andere ornithomimosauriërs (de biologische familie) zijn gevonden die misschien op veren kunnen duiden.

Het is waarschijnlijker dat dit collageenvezels zijn. Collageen is het hoofdbestanddeel van het onderhuids bindweefsel. Omdat het in versteende afdrukken te zien is als een borstelstructuur denkt men dat het resten van veren zijn; of proto-veren, de voorlopers van veren. Dezelfde structuren zijn ook gevonden bij ichtyosauriërs; waterdino’s die wel wat weghebben van dolfijnen. Zelfs evolutionisten geloven niet dat ichthyosauriërs een verenpak hadden.

Bron: http://arstechnica.com/science/2014/10/bizarre-dinosaur-matched-to-an-enormous-set-of-arm-bones/

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.