De Hubble Space Telescope heeft 42 merkwaardige blauwe sterren in het hart van de Melkweg ontdekt. Deze sterren branden ontzettend snel op. Ze worden Blue Stragglers (blauwe achterblijvers) genoemd.

Blue Stragglers roepen bij sterrenkundigen veel vragen op: in een universum van 13,7 miljard jaren oud zouden ze helemaal niet voor kunnen komen, want ze gaan hooguit een paar miljoen jaar mee. Deze sterren, die volgens gevestigde stervormingstheorieën veel jonger lijken dan ze zijn, waren al eerder ontdekt, maar nu zijn ze ook in de kern van de Melkweggespot. Als ze zo jong zijn, moeten ze in die lange tijdspanne telkens opnieuw zijn gevormd. Maar als dat zo is, zou je verwachten dat ze nu nog steeds nieuwe sterren voortbrengen. Dat is echter nooit ontdekt.

Kernfusie

De gangbare theorie onder wetenschappers is dat blauwe sterren ontstaan wanneer twee sterren om elkaar heen draaien, waarbij gas van de ene ster door de andere wordt opgezogen. Daarbij nemen druk en temperatuur toe, zodat kernfusie reacties in het inwendige zich in hoger tempo voltrekken, en de ster meer energie produceert dan verwacht zou worden voor zijn leeftijd. Deze theorie is allerminst zeker. Het feit dat er de laatste jaren ‘heel jonge’ sterren worden gezien in de buurt van ‘heel oude’ maakt het er voor astronomen die van een oud heelal uitgaan niet eenvoudiger op.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Verhoeven, E., 2011, ‘Blauwe achterblijvers’ in Melkweg roepen vragen op, Weet 10: 7.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

De Hubble Space Telescope heeft 42 merkwaardige blauwe sterren in het hart van de Melkweg ontdekt. Deze sterren branden ontzettend snel op. Ze worden Blue Stragglers (blauwe achterblijvers) genoemd.

Blue Stragglers roepen bij sterrenkundigen veel vragen op: in een universum van 13,7 miljard jaren oud zouden ze helemaal niet voor kunnen komen,

...
Read more

1 Comment

Peter

Dit is een artikel uit Weet Magazine van 2011. Intussen is er meer bekend door recent onderzoek. Zie:
http://www.allesoversterrenkunde.nl/actueel/nieuws/_detail/gli/raadsel-van-herboren-sterren-opgelost/
en de links die daarin staan.

Daar staat onnder ander andere:
“Een astronome van de Universiteit van Texas heeft met behulp van waarnemingen van de Hubble Space Telescope het raadsel van de zogeheten blue stragglers (‘blauwe treuzelaars’ of ‘blauwe achterblijvers’) opgelost.”

Geef een antwoord