In 1859 publiceerde Charles Darwin On the Origin of Species. Hierin beschreef hij een mechanisme (evolutie/natuurlijke selectie) wat volgens hem de diversiteit van alle leven kon verklaren – zonder dat daar een God voor nodig was. Nu, bijna 160 jaar later, vond Nathaniel Jeanson het eens tijd om de balans op te maken. Klopt Darwins theorie bij de feiten? En hoe zit het met alle dingen die Darwin niet wist? Jeansons conclusie liegt er niet om: het is tijd om Darwin te vervangen.

Replacing Darwin

In Replacing Darwin zet bioloog Nathaniel Jeanson, die zijn doctorstitel haalde aan de prestigieuze Harvard-universiteit, op heldere wijze uiteen hoe de biologie zich in de afgelopen anderhalve eeuw ontwikkelde. Hij begint bij wat Darwin waarnam en de middelbareschool-genetica van Gregor Mendel, maar gaat al snel naar de moderne genetica. Darwin was daar in zijn tijd nog helemaal niet van op de hoogte. Voor hem was de biologie ‘simpel’, en het is vanuit die nu achterhaalde kijk op het leven dat hij zijn evolutietheorie opstelde.

Darwin schreef zijn boek over de oorsprong van soorten, maar volgens Jeanson had Darwin slechts weet van minder dan 20% van de vandaag bekende soorten. Kun je dan echt iets nuttigs zeggen over de oorsprong van soorten? Jazeker, maar je kunt dat niet tot in het oneindige doortrekken. Zo presenteert Jeanson graag het voorbeeld van zebra’s. Er zijn drie zebrasoorten, die samen met de ezels en de paarden een familie vormen. Waar Darwin zich voor kon stellen dat deze familie een gemeenschappelijke voorouder had met andere dierenfamilies (zoals honden en katten), toont Jeanson overtuigend aan dat de genetische verschillen te groot zijn om met mutaties te overbruggen.

Het mooie van Replacing Darwin is dat Jeanson een theorie opwerpt die nog niet getest kan worden. Uit zijn theorie volgen voorspellingen. Naarmate het DNA van meer en meer soorten in kaart wordt gebracht zal blijken of Jeansons voorspellingen uitkomen. De komende jaren zullen dus spannend worden…

Wat Jeanson goed doet, is dat hij veel analogieën gebruikt. Zijn favoriet is de puzzel. Darwin kon vrij spelen met de losse middenstukjes, maar ondertussen zijn de vier hoekstukken gevonden, en de randen van de puzzel. Die bakenen af hoe groot de puzzel kan worden, en dat belooft weinig goeds voor de evolutietheorie en de aanname van universele gemeenschappelijke afstamming.

Vanwege de laagdrempelige instap en het wetenschappelijke karakter is dit boek een must have voor iedereen die het Engels machtig is en zich serieus bezig wil houden met de schepping-evolutie-discussie, ongeacht aan welke zijde van het debat hij zich bevindt. Want als Replacing Darwin íéts duidelijk maakt, is het wel dat de discussie nog lang niet voorbij is.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website Waarom Schepping. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."