Het is de gewoonste zaak van de wereld: voor je ’s morgens de deur uit stapt, trek je even je schoenen aan. Je moet er toch niet aan denken om op blote voeten over straat te gaan! Of toch wel…?

Evolutiebioloog Daniel Lieberman is gefascineerd door voeten en hoe ze functioneren. In Nature publiceerde hij er een interessante studie over. Lieberman en zijn team onderzochten wat de verschillen zijn tussen de voetzolen van mensen die geschoeid door het leven zijn en zij die doorgaans barrevoets over straat gaan.

Eelt

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat mensen uit de VS en Kenia die regelmatig op blote voeten lopen, gemiddeld een 30% dikkere eeltlaag hebben dan degenen die schoenen dragen. Bovendien was de voetzool harder. Dit zorgt ervoor dat je voet op dezelfde manier wordt beschermd als een schoenzool zou doen. Maar in tegenstelling tot verwacht, zorgt een dikkere eeltlaag er niet voor dat je voeten minder gevoelig worden voor de ondergrond, wat wel het geval is bij schoenen. Die gevoeligheid is belangrijk bij het bewaren van je balans. Turners kunnen daar baat bij hebben, maar ook ouderen (omdat de gevoeligheid van je voeten afneemt naar mate je ouder wordt).

Voetgevoeligheid

Hoewel schoenen je voeten beter beschermen tegen verwondingen, zo concluderen de onderzoekers, zijn de voeten van mensen die regelmatig blootvoet gaan gezonder. De volgende stap is om te onderzoeken of er ook schoenen gemaakt kunnen worden die de voetgevoeligheid niet verminderen.

Ook al beschermen schoenen je voeten beter tegen verwondingen, zo concluderen de onderzoekers, zijn de voeten van mensen die regelmatig blootvoet gaan gezonder. De volgende stap is om te onderzoeken of er ook schoenen gemaakt kunnen worden die de voetgevoeligheid niet verminderen. Maar tussen de regels van het onderzoek door lees je dat je de beste schoen van de wereld al gewoon standaard ‘aan’ hebt.

Evolutie

Lieberman en zijn team bekijken dit hele voetenvraagstuk vanuit een evolutie-perspectief. Maar de eigenschappen van mensenvoeten tonen juist dat ze niet kúnnen zijn geëvolueerd. Daarover heeft in Weet 29 al eens een artikel gestaan.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.