Vraag

Als het regent komt er vaak een bepaalde geur vrij. Wat is de oorzaak van die geur?

Antwoord

Deze geur heet ‘petrichor’ en wordt veroorzaakt door stofjes die in de grond zitten en dankzij landende regendruppels in de lucht terechtkomen. Een van die stofjes heet ‘geosmine’. Dat is een restproduct van de stofwisseling van bepaalde bacteriën, algen en schimmels. Dat kun je al waarnemen bij zeer lage concentraties van enkele deeltjes per miljard.

Een stofje dat je ook bij onweer kunt ruiken is ozon. Dat is een molecuul dat uit drie zuurstofatomen bestaat (O3). Het ontstaat doordat elektrische ontladingen (zoals bliksem) moleculen opsplitsen in losse atomen. Die losse atomen zoeken elkaar weer op om nieuwe moleculen te vormen. Soms komen drie zuurstofatomen bij elkaar en ontstaat er een ozonmolecuul.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Jorritsma, R.N., 2018, De geur van regen, Weet 54: 50.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.