Het is altijd goed om te zien dat een speelgoedfabrikant oog heeft voor geschiedenis. Door middel van speelgoed en spel leren kinderen zo de geschiedenis beter kennen. Playmobil, plastic speelgoed, heeft oog voor het bestaan van Neanderthalers, mensen die volgens de meeste creationisten na de zondvloed leefde. Wordt deze soort primitief uitgebeeld?

De Neanderthaler van Playmobil

We zien een poppetje van 7,5 centimeter. Hij heeft lange(re) haren, een stoppelbaard en een band om zijn hoofd. Hij draagt twee kettingen met botten eraan. Eén ketting is eraf te halen de andere ketting zit getekend op het poppetje. De Neanderthaler draagt een mantel van dierenvel, een gordel (zo te zien ook van dierlijk materiaal) en laarzen (van bont of leer). Aan de gordel zit een opbergzak waar een speerpunt van vuursteen in past.

Naast de Neanderthaler vinden we diverse accessoires die met deze mens te maken hebben. We zien dat hij een vuurtje heeft gemaakt met netjes kruiselings gestapelde takken. Daarnaast heeft de Neanderthaler een speer waarbij de punt afgewisseld kan worden met een fakkelpunt. Deze punt is vastgemaakt met een soort touw. Als derde zien we een schraper om vel mee af te schrapen. Tenslotte ook nog een vuistbijl van vuursteen. Bijgeleverd is ook een sabeltandtijger. Een sabeltandtijger is een katachtige met lange hoektanden die zelfs als de bek gesloten was uit de bek staken. Volgens sommige creationisten behoort deze sabeltandtijger tot het baramin van de katachtigen.

Creationisten hebben altijd al beweerd dat de Neanderthaler gewoon een mens was. Vroeger beeldde de naturalist de Neanderthaler primitief uit. Gelukkig is daar de laatste decennia een kentering in gekomen en wordt nu erkend dat de Neanderthaler veel menselijker en geavanceerder was dan gedacht. De Neanderthaler kreeg zelfs kinderen met de Homo sapiens. We zijn blij dat ook Playmobil de Neanderthaler als gewoon mens uitgebeeld heeft. Dat doet het meeste recht aan de vondsten en geeft kinderen een correct beeld mee. We zijn daarnaast blij dat Playmobil geen beschrijvingen geeft van honderdduizenden jaren maar gewoon de Neanderthaler, de sabeltandtijger en de accessoires in een doosje hebben verpakt zonder tekst en uitleg. Ouders, onderwijzers en/of opvoeders kunnen dan de kinderen zelf tekst en uitleg geven. We moedigen ouders aan om in deze uitleg aan te sluiten bij de Schrift. Namelijk dat alle mensen (en dus ook de Neanderthaler) afstammen van onze eerste voorouders Adam en Eva. De Neanderthaler van Playmobil, daar kunt u uw kind met een gerust hart mee laten spelen.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.