Staan er dino’s in de Bijbel? Wanneer leefden de dinosauriërs? En wanneer stierven ze uit? In de vlotte 58-minuten lange dvd The Truth about the Dinosaurs gaat de T.R.U.T.H.-groep op zoek naar de waarheid omtrent dinosauriërs.

triceratops-pixabay

De opzet van Truth about the Dinosaurs is laagdrempelig. Kinderen zijn de doelgroep, maar ook voor volwassenen valt er genoeg uit te halen. In de film worden korte stukjes afgewisseld met sketches en cartoons, alles met het doel om vragen over dino’s die veel christenen hebben te beantwoorden. Elke vraag wordt eerst voorgelegd aan een publiek, waarna een expert het Bijbelse antwoord geeft.

Degelijke argumenten

In de dvd komen veel verschillende zaken omtrent dino’s aan bod. Afbeeldingen, zacht weefsel en drakenverhalen worden allemaal als degelijke argumenten aangevoerd om te wijzen op de betrouwbaarheid van de Bijbel.1 Door het laagdrempelige karakter worden de argumenten slechts oppervlakkig beschreven, zijn er weinig bronvermeldingen en is sommige argumentatie wat kort door de bocht. Daardoor is Truth about the Dinosaurs voor volwassenen als serieus studiemateriaal wat minder geschikt. Maar voor kinderen jonge tieners is deze dvd echt een aanrader. Ingewikkelde zaken worden op een makkelijke manier uitgelegd. Ook zou je deze dvd als evangelisatiemateriaal onder kinderen en jongeren kunnen gebruiken.

t-r-u-t-h-_about_dinosaurs

T.R.U.T.H. about Dinosaurs

Ondertitel-perikelen

Een van de manieren waarop kinderen worden aangesproken is doordat de presentatoren tal van (soms hele flauwe) grapjes maken. Helaas zijn sommige van de woordgrapjes moeilijk te vertalen, waardoor het wat gekunsteld overkomt in de ondertiteling. Je kunt ervoor kiezen om de dvd zowel in het Engels als met Nederlandse ondertiteling te kijken. Een nadeel aan de ondertiteling is dat er soms zwarte balken onder de tekst staan wanneer er andere tekst in het scherm staat (zoals de naam van de persoon die nu aan het woord is en zijn functie en website) waardoor die niet meer leesbaar is. Voor kinderen zal dat niet uitmaken, maar volwassenen die graag wat meer informatie zouden inwinnen zullen eventjes de ondertiteling uit moeten zetten (of vooraf in het menu ‘English’ selecteren).

De belangrijkste boodschap

Aan het eind van de dvd, na de aftiteling en het lied dat eronder zit (ook apart te bekijken in het menu), komt ‘het serieuze gedeelte’. De presentatoren leggen heel duidelijk het evangelie uit aan de hand van Bijbelteksten. Ieder mens sterft, ieder mens heeft Gods geboden overtreden (gezondigd), en ieder mens gaat naar een eeuwige bestemming. De presentatoren nodigen je uit om Jezus aan te nemen. Helaas houdt de boodschap daar op – ze hadden nog wel even toe mogen voegen hóe je dat dan doet. Namelijk door in gebed te zeggen dat je spijt hebt van de dingen die je verkeerd hebt gedaan, en toegeven dat je het zonder Jezus niet redt in dit leven. Ieder die dit oprecht bidt mag weten dat hij of zij een kind van God is. Terecht stellen ze dat deze boodschap belangrijker is dan de vragen die er zijn over dinosauriërs.

Deze dvd wordt in onze webshop te koop aangeboden.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen van zijn weblog WaaromSchepping. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. Zie ook mijn serie op deze website: https://old.logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven/, https://old.logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven-2/ en https://old.logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven-3/.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

1 Comment

Geef een antwoord