Een hagedis die op het water loopt? De hagedissen van het geslacht Basiliscus worden vaak oneerbiedig ‘Jezushagedis’ genoemd, een duidelijke toespeling op de wonderbaarlijke daad toen de Heere Jezus Christus op het water wandelde. Maar een veel nauwkeuriger beschrijving is, dat de basilisk (zoals algemeen bekend) rent op water.

Basiliskhagedissen worden ingedeeld in vier soorten, die voorkomen in gebieden in het zuiden van Mexico tot de noordelijke gebieden van Zuid-Amerika, maar ook in Florida in de Verenigde Staten. Het zijn uitstekende zwemmers en klimmers, maar wanneer een roofdier hen bedreigt, ontsnappen ze door te sprinten over het wateroppervlak.

In tegenstelling tot de wonderbaarlijke gebeurtenis waarvan de discipelen getuige waren, past het vermogen van de basilisk binnen de grenzen van de natuurlwetten die God heeft ingesteld. De grote achtervoeten van de hagedis hebben lange tenen met een schilferige franje aan weerszijden van het derde, vierde en vijfde lid. Op vaste grond blijven deze franjes opgevouwen. Maar wanneer het op water is, spreiden de franjes zich uit, waardoor de voet een groter oppervlak beslaat.

Fietspedaal beweging

Kijk eens bij een fiets het pedaal en de stang (crank)-mechanisme roteren. De achterpoten (de stangen) van de basilisk bewegen op een vergelijkbare manier. Eén voet (het pedaal) komt neer, ‘slaat’ op het wateroppervlak. Door het grotere oppervlak van de tenen met franjes vormt met dit ‘slaan’ zich daaronder een luchtholte, dat dan werkt als een drijfkussen, dat het gewicht van het dier kort ondersteunt.

De voet gaat vanaf de initiële slag op het oppervlakte door en duwt vervolgens achteruit in het water om een voorwaartse impuls te geven, terwijl de overeenkomstige ‘achter’-druk van het water tegen de voet de holte (heel even) vasthoudt. Tegelijkertijd cirkelt de andere voet omhoog als voorbereiding om het water te raken en een nieuw luchtkussen te creëren.

Door middel van deze ‘trapbeweging’ (meer elliptisch dan cirkelvormig), stuwt telkens de ene of de andere voet door het water. Elke stap door het wateroppervlak duwt ook iets naar opzij, wat, in combinatie met de lange staart van de basilisk (die als tegenwicht fungeert), helpt om rechtop te blijven staan.

Al deze bewegingen gaan erg snel. Elke voet moet uit het luchtkussen stappen voordat deze volledig instort, wat in minder dan een tiende van een seconde gebeurt. Voor de basilisk is dit echter geen probleem. De kleinste, lichtste hagedissen zijn in staat te stellen om twintig stappen per seconde te maken.1 Op het water bereiken basilisken snelheden van bijna 10 kilometer per uur, en ze kunnen wel 20 meter afleggen voordat ze vermoeid raken en beginnen te zinken. Hoewel grotere volwassenen dieren deze verbazingwekkende prestatie nog steeds kunnen volvoeren, rennen jonge en lichtere exemplaren het snelst en het verst, omdat ze grotere opwaartse krachten kunnen genereren in verhouding tot hun gewicht. Een hagedis van 2 gram kan voldoende kracht genereren om 225% van zijn gewicht te ondersteunen. Maar de kracht die wordt opgewekt door een hagedis van 200 gram, hoewel groter, is slechts voldoende om 111% van zijn gewicht te dragen.2 Zodra een basilisk zakt, gaat die over op het veel langzamere zwemmen.

Thomas McMahon, hoogleraar toegepaste mechanica aan de Harvard universiteit, zei over de basilisk: “Met behulp van de fysica die we van hagedissen hebben geleerd, is het mogelijk om machines te ontwerpen die over water kunnen lopen.” Mensen blijven geïnspireerd worden om, door wat ze in de natuur zien, te ontwerpen en kopieën te creëren, maar zij erkennen zelden de Ontwerper en Schepper van het origineel. En hoewel een hagedis die op water loopt niet bovennatuurlijk is, was Gods scheppingswerk dat zeker wel. Degene die 2000 jaar geleden op het water liep, was ook Degene die de soort basiliskhagedis heeft gemaakt.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Creation Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Eggleton, M., 2017, The ‘water-walking’ lizard, Creation 39 (4): 45 (artikel).

Voetnoten

  1. Cromie, W. J., Biologists discover how to walk on water, news.harvard.edu/gazette, 4 april 1996.
  2. Glasheen, J. W. and McMahon, T. A., Size-dependence of water-running ability in basilisk lizards (Basiliscus Basiliscus), life.illinois.edu, 14 augustus 1996

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Een hagedis die op het water loopt? De hagedissen van het geslacht Basiliscus worden vaak oneerbiedig ‘Jezushagedis’ genoemd, een duidelijke toespeling op de wonderbaarlijke daad toen de Heere Jezus Christus op het water wandelde. Maar een veel nauwkeuriger beschrijving is, dat de basilisk (zoals algemeen bekend) rent op water.

...
Read more