Vraag

Graag zou ik jullie mening willen weten over het debat tussen Ken Ham en Bill Nye, dat begin februari 2014 plaatsvond (https://www.youtube.com/watch?v=z6kgvhG3AkI). Ik geloof in een schepping in zes dagen en een aarde van 6.000 jaar, maar het verwarde me nog al toen Bill Nye voorbeelden aanhaalde van ijslagen die aantoonbaar 68.000 jaar oud zijn vanwege de verkleuringen die je erin terugvindt en die staan voor de wisseling van seizoenen. Ook noemde hij voorbeelden van bomen van 9.000 jaar oud, wat je kunt afleiden uit het tellen van de jaarringen. Hoe zien jullie dat?

Antwoord

De voorbeelden die Bill Nye aanhaalde zijn gemakkelijk te weerleggen. Je moet alleen even op zoek gaan naar de onderliggende aanname, en die is in beide gevallen hetzelfde: namelijk dat de ringen van bomen en de verkleuringen in het ijs allebei op een periode van 1 jaar slaan. Ken Ham noemde ‘the lost squadron’ (het verloren eskader), waar in Weet 1 ook een
artikel aan is gewijd. In de Tweede Wereldoorlog landde er een aantal vliegtuigen op het ijs in Groenland omdat hun brandstof op was. Vijftig jaar later ging een Amerikaanse miljonair naar deze vliegtuigen op zoek en ze werden uiteindelijk 78 meter diep onder het ijs gevonden, onder honderden ijslaagjes. De conclusie die je daaruit kunt trekken is dat één verkleuring in het ijs niet op een periode van een jaar, maar gewoon
op een willekeurige warm-koudcyclus kan slaan, en daarvan kunnen er meerdere per dag plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer felle zon wordt afgewisseld met sneeuwbuien. Ook bij bomen zijn ‘jaarringen’ vaak geen jaarringen. Boomkwekers die bomen een bepaald aantal jaren laten groeien, rapporteren weleens meer ‘jaarringen’ dan dat de boom (in jaren) oud
is. Kortom, deze dateringsmethoden zijn lang niet zo betrouwbaar als Bill Nye voorstelt. Het is jammer dat Ken Ham hier niet dieper op in ging.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A van, 2014, Debat Ken Ham & Bill Nye, Weet 26: 50.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."