In blinde paniek vlucht een net uit het ei gekropen dinojong uit zijn nest. Een harig beest met scherpe tanden komt uit de struiken tevoorschijn, op zoek naar een lekker maaltje. Bij het nest snuffelt hij wat rond. Dan ziet hij de dino-eieren. Met zijn krachtige kaken bijt hij de schalen kapot…

Didelphodon-vorax.weetmagazine

Wie meent dat dino’s in vroeger tijden geen gevaar te duchten hadden en het recht van alleenheersers konden opeisen, die heeft het mis. In 2016 werd een vondst gepresenteerd in Nature Communications van een kaakfragment en resten van een zoogdierschedel. De kaak is afkomstig uit het zogenoemde laat-Krijt, wat sommige creationisten interpreteren als een dino-leefomgeving. Het beestje kreeg de naam Didelphodon vorax. Dit zoogdier was zo groot als een das en leefde op de vlaktes van Noord-Amerika. Didelphodon is gevonden in de zogenaamde Hell Creek Formation, een bekende vindplaats van fossielen. De tanden wijzen erop dat Didelphodon vlees at en waarschijnlijk een krachtige beet had, krachtiger dan die van een hyena. Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat Didelphodon zich te goed deed aan schaaldieren, weekdieren, zoogdieren en zelfs kleinere dino’s.

Overigens hadden dino’s vroeger niet alleen iets te duchten van landdieren. Ook uit de lucht dreigde er gevaar. Begin 2017 werd in het laat-Krijt van Transsylvanië (Roemenië) een pterosaurus (vliegend reptiel) gevonden die de naam Hatzegopteryx kreeg. Dit vliegende monster was zo groot als een giraffe en had waarschijnlijk dino’s ter grootte van een klein paard op het menu staan.

Bron 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5155139/
Bron 2: https://peerj.com/articles/2908/

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

4 Comments

Peter

Prima beest, en mooi dat de verwijzing naar het oorspronkelijke artikel er bij staat. Zoals aan de naam van het beest, Didelphodon, te zien is, gaat het om een buideldier, overigens van een uitgestorven groep. De titel van het artikel is: “A large carnivorous mammal from the Late Cretaceous and the North American origin of marsupials” dus het gaat over de afstamming van de moderne buideldieren van Azië via Noord-Amerika naar Gondwana, voordat Gondwana opbrak in Zuid-Amerika en Australië en nog wat.

Ook interessant is dat deze schedel uit de Hell-Creek formatie komt, een van de zeer weinige plaatsen met fossielen aan beide zijden van de Krijt –Tertiair grens. In dit geval een beest uit het Krijt, dus van 66 miljoen jaar oud. De vonst komt uit een ‘channel-lag deposit’, dus uit sediment van een bocht van een beekje waar het water langzaam ging. Op dezelfde plek werden dinotanden en nog wat fossielen bv bladeren gevonden. Het is daarmee duidelijk dat het niet om een zondvloedafzetting kan gaan, want het gaat om een heel kalme omgeving op land.

“…laat-Krijt,wat sommige creationisten interpreteren als een dino-leefomgeving.”

Waarvan alle wetenschappers weten dat het een dino-leefomgeving is. Welke creationisten denken dan dat er in het Laat-Krijt geen dino’s waren? Een das is 7-10 kg. Een grote huiskat is 5 kg.

Jan van Meerten

Geachte Peter, hartelijk bedankt voor uw commentaar en het plaatsen van het dier in het metafysisch-naturalistisch referentiekader. Ik heb een wijzigingsvoorstel aangevraagd m.b.t. het gewicht en de grootte, hartelijk bedankt voor uw terechte wijzigingsvoorstellen. De Hell Creek Formation is veel complexer dan u hierboven beschrijft, maar al zou het zo zijn zoals u hierboven beschrijft dan is het slechts een vermeend probleem voor één of hooguit twee vloedmodellen. Zie hier voor de vier hoofdmodellen als het gaat om creationistisch-geologische chronologie. Ook creationisten doen onderzoek naar de Hell Creek Formation en het ontstaan ervan. Zo schreef de creationistische geoloog dr. Clarey een artikel over de Hell Creek Formation. Zie: Clarey, T.L., 2015, The Hell Creek Formation: The Last Grasp of the Pre-Flood Dinosaurs, CRSQ 51 (4): 286-298. Clarey gaat uit van vloedmodel 3 (zie het kader in dit artikel). Ik volg het onderzoek van deze geoloog met belangstelling en mocht er meer onderzoek gepresenteerd worden zal ik daar zeker een artikel over schrijven. Voor nu laat ik de Hell Creek Formation voor wat het is, een interessante complexe formatie die het waard is om tot in detail onderzocht te worden.

Peter

Ik schreef niet met een “metafysisch-naturalistisch referentiekader” maar gaf de inhoud van het artikel weer. Ik doe niet aan metafysica, en met ‘naturalisme’ zal wel naar wetenschap verwezen worden. Bedoelt Jan van Meerten [hiermee] misschien dat hij de verdere inhoud van het artikel niet wenst te aanvaarden [omdat] hij laat het grootste deel van het artikel weglaat? De zondvloedmodellen in de pinguïnpos[t] zijn niet genummerd, maar als met “Clarey gaat uit van vloedmodel 3” bedoeld is de Krijt/Tertiair grens, dan heeft Clarey een hele moeilijke aan de Hell Creek formation: die geen gewelddadige vloed laat zien.

Clarey, T.L., 2015, The Hell Creek Formation: The Last Grasp of the Pre-Flood Dinosaurs, CRSQ 51 (4): 286-298.
1 het is Gasp, niet Grasp 2 het artikel is niet Open Access, alleen abstract beschikbaar

Jan van Meerten

Geachte Peter, bedankt voor de correctie van de typfout het moest inderdaad Gasp zijn. Wat betreft 2: Een abonnement nemen op CRSQ is vrij eenvoudig.

“Bedoelt Jan van Meerten [hiermee] misschien dat hij de verdere inhoud van het artikel niet wenst te aanvaarden [omdat] hij laat het grootste deel van het artikel weglaat?”

Nee, dat bedoel ik er niet mee. Ik aanvaard de verdere inhoud van de paper als metafysisch-filosofisch naturalisme, interessant om te lezen maar ver verwijderd van de waarheid. En ik begrijp heel goed dat als God geen enkele rol speelt in de werkelijkheid en een korte geologische chronologie bij voorbaat verdacht is dat men dan een andere verklaring zoekt. Daarnaast is dit een heel kort artikeltje wat marginaal een vondst noemt en geen uitgebreide paper. Hell Creek Formation is zoals gezegd complex, om die complexiteit te bevatten moeten er diepgaande onderzoeken gedaan worden. Om ze in een zondvloedchronologie te plaatsen moeten die onderzoeken daarnaast ook nog eens door creationisten gedaan worden. De naturalist serveert bij voorbaat een korte zondvloedchronologie af. De door mij zeer gewaardeerde geoloog dr. Clarey heeft met de CRSQ-publicatie de eerste stap gezet. Hierbij roep ik ook andere creationistische geologen op hun steentje bij te dragen in het onderzoek.

Geef een antwoord