Als kind (en, in sommige gevallen, ook als volwassene) zijn er weinig dingen interessanter, mysterieuzer en aansprekender dan dino’s. Maar een christelijke ouder die zijn of haar kind wat Bijbelgetrouwe informatie wil geven over deze majestueuze dieren zal lang moeten zoeken (of z’n kind direct tweetalig opvoeden). Gelukkig is aan die zoektocht nu een einde gekomen, dankzij het nieuw vertaalde boek Dinosaurussen voor kids.

Dinosaurussen voor kids

Dinosaurussen voor Kids is een full-colour, A4-formaat boek met veel mooie platen, en, nog belangrijker, Bijbelgetrouwe informatie over dino’s. Het boek is geschreven door Answers in Genesis-voorzitter Ken Ham en vertaald door Grace Publishing House (dezelfde uitgever als van de Antwoordenboeken voor Kids). Dino’s voor Kids volgt de Bijbelse lijn, ingedeeld in zeven periodes: ontstaan, geen angst, gevallen, de zondvloed, verdwenen, gevonden, fictie. In het Engels worden hier allemaal woorden met een ‘F’ gebruikt. Een mooi ezelsbruggetje, maar helaas blijkbaar lastig te vertalen.

Hoewel het onvertaald laten van het ezelsbruggetje jammer, maar niet onoverkomelijk is, is het een kwalijker zaak dat er allerlei spel-, schrijf- en vertaalfouten in het boek staan. Zo wordt bijvoorbeeld ‘iguana’ (leguaan) onvertaald gelaten. Ook staan de soortnamen van de dino’s niet cursief (wat vroeger in mijn seculiere dinoboekjes wel steevast gebeurde) en wordt T. rex weergegeven als T-rex. Is dat nou echt zo erg? Misschien. Ten eerste leer je het kinderen verkeerd aan (en foute dingen afleren kost meer moeite dan het goede aanleren). Ten tweede oogt dit niet-professioneel, waardoor de waarde van dit boek beperkt is.

En ten derde is daar het woord ‘soort’. In het Engels kun je een onderscheid maken tussen het Bijbelse ‘soort’ (‘kind‘ in de King James Versie) en de biologische soort (‘species‘). Dat ligt in het Nederlands wat ingewikkelder. De Statenvertaling vertaalt het met ‘aard’, alle andere Nederlandse vertalingen (bij mijn weten) met ‘soort’. De vertaler had hier veel beter kunnen kiezen voor een ander woord (zelf ben ik fan van ‘(basis)type’).
Wat dit boek mooi doet is dat het altijd uitgaat van de Bijbel. Daardoor wordt de evolutietheorie helaas vaak wel wat simplistisch afgeschilderd, als “maar dergelijke op evolutie gebaseerde boeken zijn in werkelijkheid boeken met verzonnen verhalen die gewoon niet waar zijn. (p. 61)” Inhoudelijk niet fout, maar of dit een niet-christelijk lezertje zou overtuigen…?

Wat dit boek mooi doet is dat het dino’s middenin de geschiedenis plaatst. Op de afbeeldingen zie je bijvoorbeeld Adam en Eva (netjes in de bosjes) toekijken hoe dino’s elkaar na de zondeval verscheuren. Ook wordt mooi weergegeven hoe dinoskeletten in musea worden opgesteld (met T. rex Sue uit het Chicago Field Museum als voorbeeld). Wat mij betreft hadden de vertalers zich de vrijheid mogen permitteren om Trix even te noemen, maar het boek stamt uit de tijd voordat Trix werd samengesteld. Alles bij elkaar genomen is dit een mooi boek dat veel kinderen aan zal spreken en wat absoluut niet mag ontbreken in de boekenkast van elke jeugdige dinofan.

Dit boek wordt in onze webshop te koop aangeboden.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website WaaromSchepping. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."