Vraag

Ik vroeg me af of het DNA van een rups en vlinder hetzelfde is of niet, omdat het twee totaal verschillende dieren zijn. Verandert bij de metamorfose van rups naar vlinder ook zijn DNA en hoe dan?

Antwoord

In principe niet. De gangbare wijsheid is dat een rups en de vlinder die hij later wordt hetzelfde DNA hebben. Het is hetzelfde dier, maar in andere fases van de ontwikkeling. Vergelijk het met een opgroeiende baby: als baby heb je hetzelfde DNA als wanneer je volwassen bent. Je kunt het ook vergelijken met verschillende cellen in je lichaam (huidcellen, zenuwcellen, et cetera). Die cellen hebben ook bijna allemaal hetzelfde DNA, maar ze gebruiken het op een andere manier, waardoor de cellen er heel anders uit gaan zien en andere functies vervullen. Zo ook zullen de cellen van een rups en die van een vlinder hetzelfde DNA op een andere manier inzetten. Aan de andere kant wordt er de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar (beperkte) DNA-veranderingen die tijdens je leven plaatsvinden. Met name het DNA van menselijke hersencellen lijkt veranderingen te ondergaan. In 2010 is aangetoond dat ook het DNA van hommels tijdens het leven gedeeltelijk wordt herschikt. Het zou kunnen dat dit ook bij de vlinder gebeurt, waardoor het DNA van sommige vlindercellen toch een beetje afwijkt van het DNA van de rupscellen waar ze van afstammen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Jorritsma, R.N., 2018, DNA van rupsen en vlinders, Weet 54: 50.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.