Dieren die in de woestijn leven moeten zuinig omgaan met water. Omdat water daar moeilijk te vinden is heeft de Schepper de woestijnkever uitgerust met een heel ingenieus wateropvangsysteem.

Om aan water te komen heeft een woestijnkever op zijn dekschild kleine bobbeltjes. Die zorgen ervoor dat het weinige water dat in de lucht zit daarop condenseert. Dat water stroomt dan door kanaaltjes op het schild naar de mond van het kleine, zwarte kevertje. Sommige delen van het schild trekken water aan (hydrofiel) en andere stoten water af (hydrofoob), waardoor het waterwinningsproces nóg efficiënter wordt. Studenten van de universiteit van Gent hebben dit ‘inzameltrucje’ van de woestijnkever afgekeken. Met de Dewpal (‘watermaatje’) die zij ontwikkelden kun je op dezelfde manier water uit de lucht halen als de woestijnkever dat doet. De studenten maakten een materiaal dat 3D-geprint kan worden waarmee je in droge gebieden dauw kan omzetten naar drinkwater. Het enige wat je hoeft te doen is de Dewpal (links) op het flesje schroeven waarin je het water wilt opvangen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Dorstige woestijnkever, Weet 43: 12.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."