Traditioneel wordt op 6 januari Driekoningen gevierd, om te gedenken dat de wijzen uit het oosten met geschenken bij het kindje Jezus kwamen. Wie waren de wijzen?

Er worden verschillende uitleggingen voorgesteld:

  • Magiërs, oftewel astrologen, mogelijk uit Babylon, die zich bezighielden met sterrenkunde en sterrenwichelarij;
  • De Babylonische wetenschappers van die tijd;
  • Chaldeeën, die bekendstonden als professionele astrologen;
  • Zoroastrische (Perzische) priesters, die in de literatuur vaak met ‘magoi’ worden aangeduid;
  • Joden, die na de ballingschap in Babel waren achtergebleven.

In het boek Daniël is beschreven hoe Daniël en zijn vrienden een hoge positie aan het Babylonische hof hadden. Het is mogelijk dat meer Joden een positie als raadgever en wetenschapper kregen in het Babylonische, en later het Perzische en Parthische rijk. Als de wijzen inderdaad Joden waren, zou dat kunnen verklaren waarom ze uitkeken naar de Messias. Er staat overigens nergens in de Bijbel hoeveel wijzen er bij Jezus kwamen. Dat dit er drie zouden zijn, is afgeleid uit de drie geschenken die ze gaven: goud, wierook en mirre.

Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2019. De nieuwste scheurkalender, die van 2021, is te koop in onze webshop.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.