Vraag

Ik las in mijn aardrijkskundeboek dat de werelddelen vroeger bij elkaar lagen en dat ze in miljoenen jaren uit elkaar zijn gedreven. Wij geloven natuurlijk niet in de evolutietheorie. Maar hoe kan het dan zijn gebeurd?

Antwoord

Er zijn sterke argumenten voor het uit elkaar drijven van de continenten op de vloeibare magma van de aardmantel (plaattektoniek). Zo zijn er bijvoorbeeld overeenkomstige sedimenten, fossielen et cetera aan beide kanten van oceanen. Dat suggereert dat de continenten aan weerszijden ooit aan elkaar zaten. Het is bekend dat de continenten tegenwoordig met een paar centimeter per jaar uit elkaar drijven. Als je ervan uitgaat dat die snelheid altijd hetzelfde is geweest, moet dat proces vele miljoenen jaren hebben geduurd. Een alternatief is dat de continenten ooit snel uit elkaar bewogen, in de orde van meters per seconde in plaats van centimeters per jaar. Dat zou bijvoorbeeld tijdens de zondvloed kunnen zijn gebeurd.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Drijvende werelddelen?, Weet 44: 48.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."