Diereneigenaars weten hoe het voelt om een geliefd huisdier te verliezen. Een Koreaans biotechbedrijf dat is gespecialiseerd in het klonen van dieren kan dat verlies verzachten. Voor een bedrag van 90.000 euro kunnen ze een dode hond weer ‘tot leven wekken’.

huisdier_hond-pixabay

De Zuid-Koreaanse Sooam Biotech Research Foundation is gespecialiseerd in het klonen van koeien en varkens voor medisch onderzoek. Maar sinds 2006 hebben ze ook zo’n 800 overleden honden voor hun baasjes gekloond. Daarbij moet je niet alleen denken aan rijke prinsen en beroemdheden, maar ook organisaties die bijzonder getalenteerde speur- en reddingshonden hebben verloren.

Met klonen krijg je natuurlijk niet echt je oude hond terug. Een gekloonde hond heeft geen herinneringen van wat de vorige hond meemaakte bijvoorbeeld. Maar genetisch gezien is hij wel helemaal hetzelfde. Dat wil overigens niet zeggen dat de hond exact hetzelfde karakter heeft. Dat is deels genetisch bepaald, maar ook voor een deel door de opvoeding.

Om een dode hond te klonen moet je ‘m in natte handdoeken in de koeling bewaren. Na aankomst in Zuid-Korea wordt het DNA dan uit de cellen gehaald. Dat wordt in een eicel geplaatst waar het moederlijke DNA uit is gehaald. Na twee maanden heb je de oude hond weer terug als pup.
Deze techniek leidt uiteraard wel tot grote ethische vragen. Hoever mag je hierin gaan? En helemaal als men mensen wil gaan klonen: mag je bijvoorbeeld een genie als Einstein zo een ‘tweede leven’ gunnen?

De makers van een nieuw programma van BNN hebben er in elk geval geen moeite mee. Aanstaande vrijdagavond zenden zij hun eerste aflevering uit van Klonen: Wens of Waanzin? en daarin is te zien hoe voor het eerst een Nederlands huisdier is gekloond. Dat is ook gebeurd bij Sooam Biotech Research Foundation.

Bron:
http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/SafetyHealth/AnimalCloning/ucm055512.htm
http://nos.nl/artikel/2139331-bnn-wil-met-klonen-nederlandse-hond-discussie-aanwakkeren.html

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.

1 Comment

Herma

Bijna decadent, als er nog zoveel kinderen van honger of ziekten sterven, en er geen artsen zijn in ontwikkelingslanden, om zoveel geld uit te geven voor dit soort experimenten.

Geef een antwoord