Bij eenhoorns denk je waarschijnlijk direct aan sprookjesdieren: mythische, stralend witte paarden met een hoorn op het voorhoofd. Maar wist je dat er ook eenhoorns in de Bijbel genoemd worden? Dat betekent dat ze echt hebben bestaan. Er zijn nu ook fossiele aanwijzingen dat eenhoorns niet alleen in sprookjes thuishoren.

In Siberië zijn fossielen van een enorm beest met een grote hoorn gevonden. Elasmotherium sibiricum is de Latijnse benaming van dit uitgestorven dier. Het lijkt niet erg op een paard, eerder op een harige neushoorn, ter grootte van een mammoet. Het is een bijzondere vondst; niet in de minste plaats omdat de Bijbel over eenhoorns spreekt. Althans, in de oudere vertalingen, zoals de Statenvertaling en de Engelse King James-vertaling. In nieuwere vertalingen is het Hebreeuwse woord re’eem vaak vertaald met (wilde) os. Het is niet met zekerheid te zeggen wat de juiste vertaling van re’eem is. Atheïsten wijzen er vaak op dat er mythische dieren in de Bijbel worden genoemd. Dankzij het fossiel van Elasmotherium valt er ook wat te zeggen voor die oudere vertalingen van de Bijbel: eenhoorns bestonden echt!

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Eenhoorns. Bestonden ze echt?, Weet 39: 9.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."