Volgens de evolutietheorie waren er in de ‘tijd van de dinosaurussen’ geen grote zoogdieren. Een fossiel uit Polen werpt nieuw licht op dat ‘feit’.

Iedereen kent dino’s, maar de even zo vreemde dieren uit ‘eerdere’ tijdperken, zoals dicynodonten, zijn minder bekend. Deze worden door evolutionisten aangemerkt als familie van moderne zoogdieren (en de mens). Tot nu toe werd gedacht dat de meeste dicynodonten uitgestorven waren voordat de dino’s evolueerden. Bovendien zouden deze ‘zoogdierachtige reptielen’ niet zo heel groot zijn geweest. Een fossiele dicynodont uit Polen walst over die veronderstellingen heen.

Lisowicia bojani had met zijn 4,5 meter lengte en 2,6 meter hoogte het formaat van een olifant. Daarmee is Lisowicia 40% groter dan de andere dicynodontensoorten. Daar komt bij dat Lisowicia is gevonden in aardlagen die aan het Trias worden toegeschreven. Dat betekent dat deze tank 10 miljoen evolutiejaren later was uitgestorven dan gedacht en dat het tegelijkertijd met dino’s leefde, waarvan ook veel botten in het Trias zijn gevonden. „De ontdekking van Lisowicia verandert onze ideeën over de laatste geschiedenis van de dicynodonten. Het werpt ook veel meer vragen op over wat hen en dinosauriërs zo groot maakte,” aldus Tomasz Sulej van de Poolse Academie voor Wetenschappen, een van de betrokken onderzoekers.

Hoe dicynodonten ingedeeld moeten worden, is overigens nog helemaal niet zo rechttoe rechtaan. Omdat men het Trias ziet als een tijdperk van grote reptielen, worden dicynodonten gezien als ‘zoogdierachtige reptielen’. Maar de meeste hedendaagse evolutionisten beschouwen ze als nauwer familie van zoogdieren dan van reptielen. Je zou ze misschien beter kunnen zien als ‘reptielachtige zoogdieren’, net zoals bijvoorbeeld een gordeldier. Binnen het scheppingsmodel zou je dicynodonten kunnen duiden als een apart geschapen basistype.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.