Volgens de evolutietheorie is alle leven simpel begonnen, en daarna in de loop van miljoenen jaren steeds complexer geworden. Bewezen is echter dat zelfs sommige van de oudste soorten al ongelooflijk complex zijn, zoals deze wormachtige lobopoden. Hoe leg je dat uit?

Een fossiel van de lobopode Collinsium ciliosum uit het onderste Cambrium – (een van, red.) de oudste fossielhoudende aardlaag die er is – laat helemaal geen evolutie van simpel naar complex zien. Integendeel. De oudere exemplaren zijn vaak complexer dan de jongere.

Lobopoden zijn een uitgestorven groep zeediertjes die vaak worden gezien als de voorouder van de hedendaagse fluweelwormen. Maar hoe rijm je dat met een recente vondst in China? Daar is namelijk 8,5 centimeter lang fossiel van Collinsium gevonden met eigenschappen die zelfs andere lobopoden niet hebben; ook de fluweelwormen niet. Aan de voorkant heeft Collinsium antennes. Daarachter zitten zes paar ‘veerachtige’ structuren, die mogelijk dienden om voedsel uit het zeewater te filteren. Zijn pootjes hadden klauwen waarmee hij zich aan de zeebodem kon vastgrijpen, en op zijn rug en zij zaten in totaal 72 harde stekels. Dit maakt Collinsium tot de meest complexe lobopode die momenteel bekend is.

Kortom, volgens het evolutiemodel zou Collinsium juist hoger dan andere soorten gevonden moeten worden, maar je vindt ‘m lager. En hedendaagse fluweelwormen zijn weer eenvoudiger dan lobopoden… Deze worm gooit de evolutietheorie helemaal op z’n kop!

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Fossiele worm gooit evolutie op zijn kop. Dat hij er zo complex uit ziet, is een grote verrassing, Weet 35: 12.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."