LET OP: Dit is dezelfde reis als die in 2020 gepland stond. In verband met Coronamaatregelen van Hongarije kunnen wij de reis van 19 oktober tot en met 23 oktober niet door laten gaan. We hopen op uw begrip en zien uit naar uw aanmelding voor de reis van 2-6 mei 2022.—

Van 2 mei tot en met 6 mei 2022 gaan wij voor de tweede keer op geologiereis naar Hongarije. De reis is bijbels, geologisch en educatief. We bezoeken diverse geologische gebieden en onderzoeken hoe de verschijnselen die we zien passen binnen een korte chronologie. Hieronder presenteren we het programma. Gaat u mee?

Dag 1 / Aankomst Iskola Ház

Na aankomst op het vliegveld rijden we per busje naar het heerlijk gelegen Iskola Ház. Dit oorspronkelijke schooltje zal als uitgangspunt dienen voor onze uitstapjes. U wordt ontvangen met een hapje en een drankje en u wordt in de gelegenheid gesteld de omgeving te verkennen. Na de gezamenlijke maaltijd zal Jan van Meerten vanuit Bijbels perspectief wat vertellen over de geologische achtergrond van Hongarije. Vervolgens geeft het gastechtpaar, Lorens en Joke Knap, een introductie op de week. Lorens zal ook de dag eindigen met een avondsluiting.

Dag 2 / Bakony-Balaton Geopark

Het Bakony-Balaton Geopark bevindt zich ten noorden van het Balatonmeer. Hierna bezoeken wij een klif van kalksteen uit het zogenoemde Mioceen met schelpen en ander zeeleven. Hierna bezoeken we een Permische zandsteenformatie waarbij we nadenken of deze zandsteen nu tijdens of na de zondvloed is ontstaan. In Csopak zien we de overgang van Perm naar Trias. De uitdaging hier is deze overgang te verklaren vanuit Bijbels perspectief. Als laatste bezoeken wij letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze dag: de Hegyestü basaltvulkaan om met eigen ogen het resultaat van catastrofaal geweld te zien. Hierna keren wij terug naar huis voor de avondmaaltijd. Na het diner ‘s avonds vat Jan van Meerten alles wat we gezien en geleerd hebben nog eens samen en besluit Lorens Knap de avond.

Dag 3 / Novohrad – Nógrád Geopark

Vandaag bezoeken we het Novohrad – Nógrád Geopark. Dit gebied strekt zich uit van de zuidelijke rand van de Slowaakse westelijke Karpaten tot de Noord-Hongaarse bergen. We starten de excursie met een bezoek aan Sámsonháza waar we een groot pakket aan vulkanische afzettingen zullen bewonderen. Vervolgens rijden we naar Ipolytarnoc. Hier bezoeken wij het ‘prehistorische Pompeii’. De bijnaam voor deze plek is ontstaan doordat een vulkaanuitbarsting hier een subtropische jungle onder vulkanische as heeft bedekt. Na een korte reis door Slowakije komen we aan bij Šomoška waar we een kasteel op een basalt’waterval’ bezoeken. Wij dineren weer in Mikebuda en de avond wordt op gebruikelijke wijze afgesloten.

Dag 4 / Grotten van Pál-Völgyi Barlang

De vierde dag bezoeken we de grotten van Pál-Völgy Barlang. Hoe past grotvorming binnen een korte chronologie en wat zegt dat over zondvloedgrenzen? Na de koele tocht door de ondergrondse gewelven is er de mogelijkheid om souvenirs te kopen om het thuisfront te verwennen.Hierna stappen we in de auto en rijden we richting naar Gánt om daar een indrukwekkende bauxietmijn te bezoeken. Bauxiet is de primaire ertsvorm van aluminium. Hoe lang duurt het om bauxiet te vormen? Nadat wij deze mijn bezocht hebben bezoeken we nog een andere geologische locatie. Op deze laatste avond dineren wij in een restaurant. Na het diner is er gelegenheid om te discussiëren over alles wat te maken heeft met het scheppingsmodel en is er gelegenheid voor gezellig napraten met een hapje en een drankje.

Dag 5 / Budapest – Natuurhistorisch museum

Al weer op de laatste dag van deze reis bezoeken wij het natuurhistorisch museum in Budapest. Hier is van alles te zien wat betreft de natuur van Hongarije vroeger en nu: allerlei sierstenen, nagemaakte koraalriffen, dinosauriërs, etc. Natuurlijk zal Jan van Meerten het hoe en waarom weer toelichten vanuit Bijbels perspectief. Hierna rijden we naar het vliegveld om de thuisreis te aanvaarden.

Er geldt een vroegboekkorting tot en met 31 december 2021. Hierbij bedraagt de prijs € 499,-. Tot 3 maanden voor vertrek wordt de prijs € 599,- Hierna dient rekening gehouden te worden met eventuele verhogingen door prijsstijgingen die doorgevoerd worden door de vliegtuigmaatschappij. Dit bedrag is inclusief vliegreis, ontbijt, lunches, diners en toegangsprijzen. Echtparen krijgen een korting van € 100,- op de totaalprijs voor 2 personen. Voor meer informatie en aanmelden zie: https://hongarijeholidays.nl/geologie-reis/. Let op: aanmelden kan alleen via de website van Hongarije Holidays.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

 LET OP: Dit is dezelfde reis als die in 2020 gepland stond. In verband met Coronamaatregelen van Hongarije kunnen wij de reis van 19 oktober tot en met 23 oktober niet door laten gaan. We hopen op uw begrip en zien uit naar uw aanmelding voor de reis van 2-6 mei 2022.—

...
Read more

7 Comments

Comments are closed.