In Duitsland is Europa’s eerste grotvis ontdekt. Hij zou nog maar recent zijn ontstaan. Een typisch gevalletje turbo-evolutie.

Amateurduiker Joachim Kreiselmaier ontdekte in 2015 een visje in een Zuid-Duitse grot. Hij nam wat foto’s en stuurde die naar de universiteit van Konstanz. Biologen van die universiteit stelden een onderzoek in, en kwamen tot de ontdekking dat Kreiselmaier de eerste grotvis van Europa had ontdekt. Het gaat om een bermpje (Barbatula barbatula). Dat is een oppervlaktevis die je ook in Nederland kunt vinden. Maar deze vis, die in de moeilijk bereikbare grotten leeft, ziet er anders uit dan andere bermpjes. Hij heeft minder kleur, kleinere ogen, grotere neusgaten en langere ‘snorharen’. Dat is opmerkelijk, want volgens evolutionisten waren de grotten waarin hij is gevonden 20.000 jaar geleden nog niet bereikbaar voor vissen. Dat betekent dat deze grotvis in een evolutionaire oogwenk moet zijn ontstaan.

De veranderingen tussen het gewone bermpje en de grotvariant zijn waarschijnlijk het gevolg van het aan- en uitzetten van genetische schakelaars of het verlies van informatie. Dat is geen opwaartse evolutie (want er is geen nieuwe informatie bij gekomen) maar gewoon variatie binnen het geschapen basistype, waarbij gebruik is gemaakt van informatie die al in de genen was opgeslagen. Voor het scheppingsmodel is de vondst van deze grotvis geen probleem. Soorten kunnen nu eenmaal snel ontstaan; aangetoond is dat dit soms al binnen één generatie kan gebeuren.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Gevalletje turbo-evolutie, Weet 45: 11.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."