Er is een amfibie ontdekt die oplicht onder een uvlamp. Maak kennis met ’s werelds eerst ontdekte Glow in the Dark-kikker!

Een internationaal team van Zuid-Amerikaanse wetenschappers ging op zoek naar de boomkikker Hypsiboas punctatus. Ze wisten dat deze het pigment biliverdine in hoge concentraties bij zich draagt, wat rood oplicht onder een uv-lamp. Maar toen ze hun blacklights op de kikker richtten, weerkaatste die een fel, groenblauw licht. Dat komt door fluorescentie: sommige moleculen vangen licht van een bepaalde golflengte op en zenden het op een hele andere golflengte weer uit. De moleculen hyloïne-L1, hyloïne-L2 en hyloïne-G1, die in het lymfestelsel van de kikker aanwezig zijn, zetten uv-licht om in een groenblauw schijnsel. Dankzij de doorschijnende kikkerhuid is dat schijnsel goed te zien. Wat de functie ervan is weet men nog niet.

Het is al langer bekend dat sommige dieren een fluorescerende huid hebben. Zeedieren bijvoorbeeld, maar ook bepaalde papegaaien en schorpioenen lichten op onder uv-licht.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, ‘Glow in the dark’-kikker, Weet 45: 8.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."