Met gepaste trots en een gevoel van dankbaarheid mogen we terugkijken op het openingssymposium van Logos Instituut van zaterdag 13 februari 2016. We mochten veel bezoekers verwelkomen, een mooie mix van oude bekenden en nieuwe enthousiastelingen. En uit de reacties blijkt wel weer: wat is de scheppingsboodschap belangrijk.

De feiten zijn voor creationisten en evolutionisten hetzelfde. We hebben dezelfde planeet aarde, dezelfde fossielen, dezelfde DNA-gegevens. Maar van de interpretatie van die feiten kan veel afhangen. Als je uitgaat van de naturalistische interpretatie zijn er al miljoenen jaren van lijden, ziekte en dood geweest voordat Adam er was. Als Adam al ooit bestaan heeft. Maar volgens de Bijbel is door de zondeval van Adam lijden, ziekte en dood in de wereld gekomen. Die twee visies zijn niet met elkaar in overeenstemming te brengen zonder tenminste één van beide aan de ander aan te passen. Vaak zie je dan dat de Bijbel wordt aangepast om ruimte te bieden aan miljoenen jaren van evolutie. Als bewijs hiervoor worden fossielen aangevoerd van tussenvormen. Apen en mensen zouden een gemeenschappelijke voorouder hebben gehad, en in de loop van miljoenen jaren zijn mensen van aapachtige voorouders ontwikkeld tot de Homo sapiens sapiens, de wijze, wijze mens. Maar zelfs evolutionisten geven toe dat de stamboom van de mens vol gaten zit. De fossielen van aapmensen die worden gevonden zijn, op een paar misinterpretaties en frauduleuze gevallen na, in te delen bij apen of bij mensen. Er zijn geen duidelijke, onbetwiste overgangsvormen. En dat is precies wat je mag verwachten op basis van de Bijbel. God heeft apen gemaakt, en Hij heeft mensen gemaakt, beiden op dag 6. Apen en mensen (en overigens alle levende wezens) hebben een ingebouwde mogelijkheid om te variëren. Zo kun je heel snel, binnen één of enkele generaties, heel veel variatie krijgen. Er ontstaan dan soms nieuwe soorten, maar geen nieuwe basistypen. Er wordt geen nieuwe genetische informatie gemaakt. Alles brengt voort, zoals de Statenvertaling dat zo mooi vertaalt, ‘naar zijn aard’. We mogen weten dat de wetenschappelijke gegevens de Bijbelse geschiedenis ondersteunen. Het is niet nodig om in miljoenen jaren van evolutie te geloven. Zeker niet als christen.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

1 Comment

Geef een antwoord