Astronomen hebben een interessante ontdekking gedaan. Voor het eerst is waargenomen hoe zware scheikundige elementen, zoals goud, van nature kunnen ontstaan.

Door kernfusie kun je lichtere atomen omvormen tot zwaardere. Maar niet zwaarder dan ijzer. Toch zijn er nog ten minste 72 elementen zwaarder dan ijzer die in de natuur voorkomen. Er zijn twee theorieën over hoe die op natuurlijke wijze worden gevormd:
– een exploderende ster (supernova) zorgt voor genoeg kracht om elementen zwaarder dan ijzer te produceren;
– de zwaardere elementen ontstaan wanneer sterren botsen.

De tweede optie is nu waargenomen.1 Weet je nog de zwaartekrachtsgolven die Einstein had voorspeld, en waarvoor vorige maand de Nobelprijs voor Natuurkunde werd uitgereikt? Die werden op 17 augustus opnieuw waargenomen en bleken te komen uit een ander sterrenstelsel, 130 miljoen lichtjaar bij de aarde vandaan. De zwaartekrachtsgolven werden veroorzaakt door twee botsende neutronensterren. Dat zijn kleine sterren, niet veel groter dan een fikse stad, maar met een hele hoge dichtheid: een theelepeltje neutronenster weegt 1 miljard ton, ongeveer zoveel als Mount Everest. Door te bepalen waar de zwaartekrachtsgolven vandaan kwamen konden astronomen met de Hubbletelescoop zien wat er gebeurde. Door het licht dat bij de botsing ontstond te analyseren ontdekten de wetenschappers dat er zware elementen waren gevormd, waaronder goud.

Volgens het oerknalmodel zijn alle zware elementen ontstaan uit dit soort botsingen (of supernova’s). Daar zijn miljarden jaren voor nodig. Daarbij het is nog maar de vraag of deze botsingen vaak genoeg plaatsvinden om alle zware elementen te vormen in ‘slechts’ 14 miljard jaar. Volgens de Bijbel heeft God de aarde geschapen om bewoond te worden. Dat betekent ook dat er waarschijnlijk al een heleboel zware elementen vanaf de schepping in de aarde zitten, en dat het goud van je sieraden dus niet miljarden jaren geleden werd gevormd door botsende sterren, maar dat God het bij de schepping in de aarde heeft geplaatst.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://www2.warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/gold_origin_confirmed/.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.