Vraag

Al langere tijd lees ik jullie magazine (Weet Magazine red.) met grote interesse. Het is boeiend om te zien hoe jullie op een andere manier naar de wetenschap kijken. Ik zit in het eerste jaar van een studie Diergeneeskunde. Ook hier wordt de evolutietheorie onderschreven. In de les gaat het onder andere over de embryonale ontwikkeling van dieren en mensen. Verwezen wordt naar de ontwikkeling van kieuwbogen. Toen ik er eens wat beter naar keek viel het me op dat drie van de zes kieuwbogen tijdens de ontwikkeling van het embryo weer snel verdwijnen of als rudimentair worden bestempeld. Daarbij is het opvallend dat mens en dier, wat deze kieuwbogen betreft, dezelfde bouw hebben als de vis; het enige verschil is dat sommige delen niet worden gebruikt. Ik vraag me af wat de algehele functie is van hetzelfde bouwplan bij mens en dier in het algemeen. Waarom ontwikkelen mens en dier kieuwbogen die verdwijnen en waarvan sommige geen bekende functie hebben? Naar aanleiding hiervan is waarschijnlijk ook de aanname bedacht dat vissen de voorlopers zijn van mensen?

Antwoord

Volgens ons kun je niet over ‘kieuwbogen’ spreken. Dit komt namelijk voort uit de als frauduleus aangetoonde(!) tekeningetjes van Ernst Haeckel, die beweerde dat je de evolutionaire geschiedenis van vis-amfibie-reptiel-zoogdier kunt zien in de ontwikkeling van een embryo. Haeckels tekeningetjes (uit 1874) werden al binnen zes maanden ontmaskerd, maar komen tot op de dag van vandaag voor in biologieboekjes!

De correcte naam voor die ‘kieuwen’ is ‘faryngeale bogen’ (‘faryngeaal’ betekent ‘gerelateerd aan de keel’). Ze hebben namelijk niets met kieuwen te maken. Vissen absorberen zuurstof uit het water door hun kieuwen. De faryngeale bogen hebben die functie op geen enkel moment tijdens de ontwikkeling.

De faryngeale bogen ontstaan wanneer op een bepaald punt in de eembryonale ontwikkeling (zo rond de 28-ste dag) de ruggengraat een groeispurt doormaakt. Hierdoor krijgt het embryo de ‘opgekrulde’ vorm. Ze hebben wel degelijk een functie, namelijk in de aanleg van kraakbeen van onder andere het strottenhoofd, en ze vormen delen van het inwendige oor.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Hebben embryo’s kieuwen?, Weet 37: 48.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."