Meestal wordt Herodes de Grote als een verschrikkelijke man afgebeeld. Iemand die zelfs enkele van zijn eigen kinderen vermoordde omdat hij bang was dat ze een coupe zouden plegen, we vergeten dan maar even de vele andere moorden die hij (liet) plegen, waaronder de “grote” kindermoord te Bethlehem (Mat. 2:16ev).

Overigens wordt deze laatste gebeurtenis niet door Fl. Josephus genoemd omdat die waarschijnlijk te onbeduidend was in vergelijking met de vele andere wreedheden die Herodes heeft begaan (daarentegen wel door Macrobius, Saturnalia 2.41). Bethlehem was een niet al te grote stad waar toen hooguit 1000 mensen leefden, wat betekent dat er max. 30-40 jongetjes onder de 3 jaar waren.

Maar als Herodes dan zo’n verschrikkelijke man was, waarom wordt hij dan de “Grote” genoemd? Geza Vermes2 en John Byron3 gaan hier wat dieper op in. Naast hun argumenten, zou ik willen wijzen op de vele schitterende bouwwerken die hij heeft gemaakt, zoals de verfraaiing van de tempel, Caesarea aan Zee met zijn theater, Masada, Gamla en vele andere plaatsen. In deze zaken was hij gewoon weg groots, en als hij niet zo paranoia was geweest dan was hij zeker een stuk minder negatief de geschiedenis in gegaan.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website Bijbelaantekeningen. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Macrobius/Saturnalia/2*.html#4
  2. http://standpointmag.co.uk/node/3647/full.
  3. http://thebiblicalworld.blogspot.com/2010/12/herod-great-or-not-so-great.html.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

J.P. van de Giessen studeerde archeo-astronomie. Hij is eigenaar van een IT-bedrijf en beheert een van de grootste Nederlandstalige blogs over de Bijbel: www.bijbelaantekeningen.nl. Hij trad als adviseur op voor diverse organisaties zoals Centrum voor Bijbelonderzoek, Livius.com en Neot Kedumim.