Je kent ze vast wel: dieren die magnetische velden gebruiken om te weten waar ze zijn. Vlinders, vogels, zalmen en… herten! Dat blijkt althans uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers uit Tsjechië en Duitsland vroegen zich af hoe het komt dat herten allemaal dezelfde kant uit rennen als je ze opschrikt. Daarbij botsen ze niet tegen elkaar op. Wat de biologen ontdekten is dat herten bij het grazen vaak naar het noorden of het zuiden gericht staan. Als ze opgeschrikt worden, rennen ze niet slechts van hun belagers af, maar doen ze dat vaak in de richting van het noorden of het zuiden. Dat is dan ongeacht de wind, geuren en andere factoren. Alleen als de herten dichtbij beschutting kunnen vinden, wijken ze af van hun noord-zuidgedrag. Hieruit concluderen de onderzoekers dat herten ook gebruikmaken van een innerlijk kompas. Uit de bestudering van Google Maps-afbeeldingen van kuddes in 2008 blijkt dat niet alleen herten, maar ook runderen een voorkeur hebben voor een noord-zuidoriëntatie. Het bijzondere van de recente onderzoeksuitkomsten is dat nu voor het eerst is aangetoond dat grote landzoogdieren van magnetische navigatie gebruikmaken. Het zet je aan het denken: wat voor wonderlijke eigenschappen zou de Schepper nog meer aan Zijn creaties hebben gegeven?

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2016, Hertenkompas, Weet 40: 12.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."