Astronomen hebben een nieuw type exoplaneet ontdekt: hete superaardes. Dat zijn rotsachtige planeten zonder atmosfeer die dicht bij hun ster staan. Het bestaan van deze planeten werd al verwacht op basis van computermodellen.

Hete superaardes worden zo genoemd omdat ze groter zijn dan de aarde en dicht bij hun ster staan. Volgens de theorie zijn dit rotsplaneten die oorspronkelijk een atmosfeer hadden die in de loop van de tijd door de ster is weggeblazen.

Astronomen bekeken de gegevens van exoplaneten (planeten die rond een andere ster dan de zon draaien). Ze zetten de straal van de planeet uit tegen de afstand tot de ster. Zo ontdekten ze dat er geen planeten waren met een straal tussen 2,2 en 3,8 keer die van de aarde in het gebied dicht bij de ster. Er is dus een ‘verboden zone’ in hun grafiek. Volgens de onderzoekers zijn die planeten er wel geweest: kleine rotskernen die eerst een atmosfeer hadden, maar die in de loop van miljoenen jaren door de ster zou zijn weggeblazen.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de straal van de planeet een goede maat is voor de samenstelling ervan. Is de straal groter dan ongeveer 1,7 keer die van de aarde, dan heb je waarschijnlijk te maken met een gasplaneet. Dit leidt tot een leuke voorspelling: als je uitgaat van een jong heelal, dan mag je verwachten dat er gasvormige planeten zijn die vlak bij hun ster staan. Die planeten worden inderdaad gevonden (al zijn ze groter dan 3,8 keer de straal van de aarde). Ze staan bekend als ‘hete Jupiters’: gasreuzen die dicht bij hun ster staan. Volgens de gangbare modellen worden gasreuzen aan de buitenrand van een zonnestelsel gevormd, en dus niet vlak bij de ster. Na een stralingsbombardement van miljoenen jaren door de ster zou je geen hete Jupiters meer mogen vinden. Dat er tóch hete Jupiters worden gevonden geeft dus aan dat die planeten niet zo oud kúnnen zijn. Wellicht dat er in de toekomst exoplaneten worden ontdekt die wél in de ‘verboden zone’ liggen. We houden het voor je in de gaten.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Hete aardes in het Heelal, Weet 39: 11.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."