Op de serie congressen van ‘Geloof jij het’ sprak dr. P. Borger over ‘Hoe de nieuwe biologie het tijdperk van Darwin beëindigd’. Deze video is opgenomen door AdventMediaNL.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Peter Borger is moleculair bioloog, specialist in signaaltransductienetwerken en genregulatie-systemen, tevens auteur van Terug naar de Oorsprong. Hij is één van de grensverleggende wetenschappers binnen de nieuwe biologie. Daarin staat onder meer centraal dat soortenvorming daadwerkelijk plaatsvindt, omdat het genoom daarvoor is geprogrammeerd, maar dat alle verschillende soorten niet allemaal dezelfde voorouder hebben. Ook wordt vanuit deze tak van de biologie duidelijk dat er geen genetische informatie-toename nodig is om nieuwe soorten voort te brengen. Alle informatie om nieuwe soorten te vormen was reeds aanwezig in het genoom vanaf de tijd dat de oervormen werden geschapen.

1 Comment

Hetty Dolman

Hoi Peter,

Mag ik vragen welke biologen op de wereld ook die ‘nieuwe biologie’ aanhangen? Ik neem aan Todd Wood, maar ik kan verder zo niemand vinden. Dus heb ik wat moeite met de titel van dit onderwerp. Om een tijdperk te beëindigen heb je misschien iets meer aanhang nodig binnen het betreffende vakgebied.

Verder wil je vragen wanneer evolutie, in welke vorm dan ook, echt stopt. We hebben de kamelen, lama’s, dromedarissen, die nog onderling, via kunstmatige weg kamaatjes kunnen produceren. Als de kameel of de lama zich nogmaals aanpast aan omstandigheden, en ze kunnen samen geen vruchtbare nakomelingen meer krijgen, dan noemen we dat toch evolutie. Is het zo dat we uitgeëvolueerde dieren hebben op de wereld? Dieren die zich zo hebben aangepast dat ze zich nooit meer kunnen aanpassen omdat ze anders buiten het basistype begeven? Aanpassingen komen nog steeds voor. Wanneer stopt dat? Groet, Hetty.

Geef een antwoord