Vraag

Waarom is het nodig dat de aarde minder dan 10.000 jaar oud is? Tijdens de eerste drie scheppingsdagen was er nog geen zon, dus weet je toch ook niet hoe lang die dagen toen waren?

Antwoord

In de Hebreeuwse tekst van Genesis zit geen verschil in woordgebruik tussen de eerste drie scheppingsdagen en de laatste drie. Op basis van de tekst zou je daarom geen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld dag 1 en dag 4.

Je kunt de vraag ook omdraaien: wat win je ermee om de eerste drie scheppingsdagen langer dan 24 uur te laten zijn? Volgens de evolutionistische modellen zijn eerst de sterren ontstaan (dag 4) en toen pas de aarde (dag 1). Vanuit die modellen bekeken is de hoge ouderdom van het heelal nodig om te verklaren hoe sterren en planeten vanzelf ontstaan, en hoe het leven zich met kleine, stapsgewijze veranderingen over lange tijd ontwikkelde. Maar God maakte de levende dieren pas op dag 5 en 6, zegt de Bijbel. Toen was de zon er dus al. Daarbij komt dat God op dag 3 de planten maakte. Als je die dag heel lang wilt laten duren krijg je ook problemen. Dan waren er nog geen vogels en insecten om de planten te bestuiven en konden de planten het niet overleven.

Kortom, het wordt een rommeltje als je aan de dagen gaat morrelen. Behalve het toe willen voegen van miljoenen jaren aan de Bijbel is er geen enkele reden om aan te nemen dat dag 1, 2 en 3 iets anders dan gewone dagen waren.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Hoe lang duurden de eerste scheppingsdagen?, Weet 45: 47.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."