Er is veel bekend over de invloed die de gezondheid van de moeder heeft op de hersenen van haar ongeboren baby. Minder bekend is wat de zwangerschap voor gevolgen heeft voor het brein van de moeder.

Er is geen periode in het leven waarin er zoveel hormonale wisselingen optreden in een vrouwenleven als tijdens de zwangerschap. Veel wetenschappers vermoeden dat de vrouw op die manier wordt voorbereid op het verdere moederschap. Hierdoor zouden vrouwen na de geboorte minder gevoelig zijn voor stress en meer gericht worden op de behoeften van het kind. Om deze reden zouden moeders vaker wakker worden wanneer de baby huilt; vader slaapt dan doorgaans gewoon door. En dan is er nog het ‘mamabrein’. Kenmerkend daaraan is het verminderde geheugen van de moeder voor en na de geboorte. Dit zou een van de ‘kosten’ van de hormonale verandering zijn. De ‘baten’ zijn: een gevoelige en liefdevolle moeder.

Dit Weetje stond eerder in de Weet Scheurkalender 2019.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.