Parasieten lijken zeer goed berekend op hun taak – heeft God ze dan zo gemaakt? Of ligt dat toch anders? Paulus spreekt in Rom.8 over vruchteloosheid – ofwel ‘frustratie’ (naar een Engelse vertaling). De hele schepping zucht en wij zuchten mee. Zelfs onze cellen lijken te zuchten. Honderd worden zonder ooit bij de dokter te zijn geweest, is een hoge uitzondering. We merken het allemaal in ons lichaam (of we zien het bij opa en oma): verval. Naarmate we ouder worden, hopen mutaties zich steeds meer op en wordt de kans steeds groter dat je aan kanker overlijdt – of dat in je hersenen vervelende stoffen zich ophopen waardoor je dement wordt. We slijten – zelfs als kanker en dementie uitblijven – en op een gegeven moment stopt het hart ermee of velt een hersenbloeding of -infarct ons.

Veel ziektes hebben dus niet met parasieten te maken, maar juist die parasieten zetten ons aan het denken. Sommige parasieten hebben een prachtig systeem om te profiteren van andere levensvormen. Parasitisme lijkt wijdverbreid: virussen, bacteriën, schimmels, planten en veel diersoorten doen het! Tijd om dieper te gaan.

Het artikel is in de onderstaande pdf verder te lezen.

Download the PDF file .

Downloaden

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Ir. K. Fieggen studeerde in Wageningen en heeft eenenveertig jaar lang les gegeven in biologie, science en algemene natuurwetenschappen. Voor die vakken heeft hij lesmateriaal geschreven. In 2016 schreef hij een boek over wetenschap, oorsprong en de Bijbel met als titel: "In de voetsporen van Kepler” en in 2015 jaar is van zijn hand een commentaar op het Bijbelboek Hebreeën verschenen. Hij geeft lezingen over Bijbelse onderwerpen en over de relatie wetenschap en de Bijbel. Bij het boek “In de voetsporen van Kepler" hoort de website kepler-science.nl (in Nederland en Engels), met veel extra’s en links.