Vraag

Bij het absolute nulpunt (0 graden kelvin, -273,15 °C) staan alle atomen nagenoeg stil. Is er dan nog geluid of enige beweging mogelijk? Of is er dan alleen nog maar beweging inwendig, in het atoom?

Antwoord

Bij het absolute nulpunt is, volgens de klassieke mechanica, geen beweging van atomen. Dat komt omdat bij die temperatuur de atomen zo dicht als mogelijk op elkaar gepakt zitten. Ze kunnen daardoor niet meer ten opzichte van elkaar bewegen. Volgens de kwantummechanica is er dan nog wel een trilling mogelijk, binnen het atoom (de zogenaamde nulpuntsbeweging). Het volgende gedachtenexperiment geeft wat meer duidelijkheid: geluid kun je zien als een trilling, een vorm van energie. Zodra je een geluidsgolf door een systeem van 0 kelvin stuurt, voegt het energie toe aan het systeem, waardoor het niet meer op 0 kelvin zit. Er is dan wel geluid mogelijk, maar dat zal maar héél zacht zijn omdat de beweging tussen de atomen héél klein is. Als je in een lab de temperatuur op het absolute nulpunt zou weten te houden, kunnen de atomen niet gaan trillen en zal er geen geluid zijn. Het is overigens onmogelijk om het absolute nulpunt te bereiken, maar men kan wel heel dichtbij komen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Is er geluid op het absolute nulpunt?, Weet 44: 50.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."