Het mag geen nieuws heten dat seculiere wetenschappers denken dat Mars vroeger geen rode, maar een blauwe planeet was. Maar hoeveel water heeft er dan op Mars gestaan?

Wetenschappers berekenden de vermeende hoeveelheid Marswater aan de hand van de enorme valleien op onze ruimtebuur.1 Ze schatten dat er minstens 174 biljoen (1,74 × 1014) kubieke meter water nodig was om de valleien te eroderen. Dat vertaalt zich naar een totaal van 686 biljard (6,86 × 1017) kuub voor de hele planeet. Omdat dit soort astronomische getallen – woordgrap intentioneel – je niets zeggen, hebben de onderzoekers het even voor je omgerekend: dat is genoeg om de hele planeet gemiddeld 5 km diep onder water te zetten, als Mars tenminste geen bergen of valleien had. Op aarde is, ter vergelijking, 1,385 × 1018 (1385 biljard) kubieke meter water.2 Dat is twee keer zo veel als op Mars, maar het planeetoppervlak van Mars is nog geen 30% van dat van de aarde. Mars had dus relatief veel meer water dan de aarde.

Zwak-zonnig

Deze hoeveelheid vloeibaar is een probleem, want Mars is ook veel verder van de zon verwijderd dan de aarde. Het is daar dus een stuk kouder, waardoor water bevriest. Bovendien zou dat water 4 miljard jaar geleden op Mars hebben gestroomd. In die tijd scheen de zon zo zwak (aldus de evolutiemodellen) dat je zelfs op de aarde geen vloeibaar water kon krijgen. De oplossing voor beide planeten is een broeikaseffect, maar daar ontbreekt elk bewijs voor. Het is een oplossing om het miljoenenjarenmodel te redden van de feiten.

Ironie

Mogelijk is de ironie van dit nieuwsbericht je niet ontgaan. Dezelfde wetenschappers die modellen bedenken waarin Mars (waarop nu amper een druppel water te vinden is) zo goed als volledig onder water stond, ontkennen in alle toonaarden dat er op de aarde (die letterlijk blauw ziet van het water) ooit een wereldwijde zondvloed kon plaatsvinden. En dat, terwijl je soortgelijke structuren die volgens deze wetenschappers op Mars door een heleboel water zijn gevormd ook gewoon op aarde tegenkomt.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website WaaromSchepping. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://www.nature.com/articles/ncomms15766.
  2. https://water.usgs.gov/edu/earthhowmuch.html.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

3 Comments

Hetty Dolman

Gert-Jan van Heugten schrijft: “ontkennen in alle toonaarden dat er op de aarde (die letterlijk blauw ziet van het water) ooit een wereldwijde zondvloed kon plaatsvinden. En dat, terwijl je soortgelijke structuren die volgens deze wetenschappers op Mars door een heleboel water zijn gevormd ook gewoon op aarde tegenkomt.”

In de eerste plaats is er geen enkel klimatologisch of meteorologisch model bekend waardoor het 40 dagen, of zelfs 150 dagen zou kunnen regenen op de hele aarde. Om een regengebied of bui te laten ontstaan moet het elders verdampen. Een wereldwijde zondvloed is onmogelijk. Bovendien zijn er droge gebieden op aarde waar geen enkele structuur of kenmerk herinnert aan een een watersnood of overstroming omdat er geen water is. Gebieden die al tienduizenden jaren of nog veel langer droog zijn. Waar oude gemummificeerde lichamen te vinden zijn omdat die niet vergaan zonder vocht in de lucht. Er heeft nooit een zondvloed plaatsgevonden en is zelfs onmogelijk.

Geef een antwoord