De meeste mensen die aan Zwolle denken associëren deze Hanzestad waarschijnlijk niet met ‘prehistorische’ reptielen. Toch zijn ze er, in Dinoland Zwolle.1 WaaromSchepping ging er op bezoek.

De in 2016 geopende speeltuin profileert zich als ‘het avontuurlijkste dino park [sic] van Nederland’. Voor volwassenen is er niet veel te beleven, maar voor kinderen des te meer. Bij binnenkomst krijg je een ponskaart die je toegang geeft tot een aantal activiteiten, zoals minigolf, lasergamen en een hoogteparcours. Daarnaast zijn er speeltoestellen, een overdekt ‘paleolab’ waar kinderen onder andere dino’s kunnen kleien en beschilderen, en, volgens de website althans, meer dan honderd dinosaurussen (ik heb ze niet nageteld).

Interactief

De nadruk van het park ligt op het zelf doen. Je kunt meehelpen een T. rex-skelet op te graven in een zandbak. Als je de app hebt gedownload kun je hier en daar plaatjes scannen om dino’s in augmented reality door het park te laten lopen. Deze interactieve opzet zal veel kinderen aanspreken. Er staan leuke bordjes door het park met waarschuwingen, alsof de dino’s echt zijn. Ondanks alle interactieve bezigheden mogen kinderen niet op de dino’s klimmen. Officieel, althans.

Onduidelijk thema

Een park met dinosauriërs, daar kun je natuurlijk wel wat leuks van maken. Maar bij binnenkomst loop je langs een jeep en een vliegtuig, door een hangar om vervolgens in het park de dino’s te vinden. Deze zijn ingedeeld op de drie geologische tijdsperioden Trias, Jura en Krijt. Wat deze moderne voertuigen in de ‘dinotijd’ doen is niet direct duidelijk. Pas na het bezoeken van de theatershow bleek dat de makers van het park zich sterk hebben laten inspireren door de Jurassic Park-franchise.2 Wetenschappers (die uiteraard op een voetstuk worden geplaatst) hebben dino-DNA gevonden en daarmee de dino’s weer tot leven gewekt. Natuurlijk moest er worden gezegd dat er vandaag nog steeds dino’s rondfladderen3, maar voor de rest was de show leuk opgezet en vrij van evolutie-onzin. Van de rest van het park kan dat niet worden gezegd…

Kritiekloze misinformatie

De meeste kinderen die er komen zullen vooral druk aan het spelen zijn en zich af en toe vergapen aan de (soms animatronische) dino-replica’s, die gelukkig allemaal vrij van veren zijn. Een enkel ouder kind zal, net als de ouders, de bordjes lezen die er soms bij staan. Daarin worden de meest bizarre evolutieverhaaltjes, zonder dat dit enige basis in de realiteit heeft. Natuurlijk moet je de evolutietheorie versimpeld brengen voor kinderen, maar waarom niet gewoon focussen op de feiten? Lang niet alle feiten worden overigens verteld. De feiten dat er talloze historische afbeeldingen van dino’s zijn, bijvoorbeeld, kom je nergens tegen.4

Bijbels fundament

Het zou een verbetering voor het park zijn wanneer het wordt gekuist van de onbewijsbare evolutiesprookjes. Voor christelijke ouders is dit wel een punt om op te letten. Aan de andere kant kun je het ook mooi als aangelegenheid gebruiken om met je kinderen in gesprek te gaan over hoe het wel zit.5 Dino’s zijn, net als alle andere landdieren en de mens, op de zesde scheppingsdag door God gemaakt; zo’n 6000 jaar geleden. Van elk basistype dino gingen er twee mee in de ark van Noach, terwijl de meeste dino’s omkwamen in de zondvloed.6 Na de vloed hebben de dino’s zich opnieuw verspreid over de aarde, en hebben zich zo een plek verworven in de eerdergenoemde afbeeldingen7, en natuurlijk in de vele drakenverhalen.8 Het is jammer, maar niet verwonderlijk, dat deze Bijbelse geschiedenis in het park volledig ontbreekt. Toen ik ontdekte dat dino’s niet miljoenen jaren geleden leefden, maar vrij recent nog door mensen zijn gezien, werden deze prachtige schepsels voor mij alleen maar interessanter.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website WaaromSchepping. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. http://www.dinoland.nl/.
  2. https://waaromschepping.wordpress.com/2015/08/01/jurassic-world-spoiler-alert/.
  3. https://waaromschepping.wordpress.com/2016/12/14/dinostaart-geen-probleem-voor-de-bijbel/.
  4. https://old.logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven-2/.
  5. http://dinodino.nl/?p=1953.
  6. https://old.logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven/.
  7. https://old.logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven-2/.
  8. https://old.logos.nl/dinos-nog-niet-zo-lang-geleden-uitgestorven-3/.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

Geef een antwoord