Vind je spinnen eng? Lees dan niet door. De kans is groot dat je na dit bericht nog banger voor spinnen zult worden. Durf je het wel aan? Hier komt ie…

Wetenschappers hebben ontdekt dat Hyptiotes cavatus op een speciale manier zijn prooien vangt. Deze spin lanceert zichzelf met web en al naar het diertje dat hij wil verslinden. Hyptiotes cavatus kan zichzelf katapulteren. Hiervoor wikkelt hij zijn web op zodat hij er als het ware elastische energie in opslaat. Wanneer een prooi binnen vangbereik is, laat hij zijn web losschieten en vliegt ie in razende vaart eropaf.
Hier zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Als je dacht dat deze ‘katapultspin’ de enige verbazingwekkende jager op aarde is, dan heb je het mis. Sommige zijn ware webkunstenaars. De wielwebspin Caerostris darwini spant de kroon. Die spin kruipt rond in het regenwoud van Madagaskar, en het vrouwtje maakt de grootste webben ter wereld. Haar spinrag is het sterkste biomateriaal op aarde: twee keer elastischer dan dat van alle bekende spinnensoorten, behorend tot het type dat het meeste gewicht kan dragen. Het rag kan drie keer meer energie opvangen dan Kevlar, dat gebruikt wordt in kogelvrije vesten.

Kijk hier maar eens hoe Caerostris darwini te werk gaat om een web te maken over een 25 meter brede rivier. Is dat niet wonderlijk?

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.