Bij de kangoeroe zit de opening van de buidel aan de bovenkant, maar bij de koala aan de onderkant. Koala’s besteden zo ongeveer hun hele leven in bomen. Ontstaat hierdoor niet het risico dat het jong uit de buidel valt tijdens het klimmen?

Sommige mensen stellen dat de buidel dom ontworpen is, en dat dit tegen een intelligente ontwerper pleit en dus voor evolutie. Maar dat is een te snelle conclusie. Koala’s hebben namelijk korte poten, en als ze in bomen klimmen schuiven ze soms met hun buik langs de bast van de boom. Als de
buidelopening aan de bovenkant zou zitten, zouden er stukken bast en andere rommel in de buidel terecht kunnen komen. Maar doordat de opening aan de onderkant zit, gebeurt dat niet. Overigens is de buidelopening uitgerust met een sluitspier, waardoor de moeder kan bepalen wanneer de buidel geopend of gesloten wordt. Hierdoor kan ze voorkomen dat haar jong eruit valt.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Demoed, J.F.A., Jorritsma, R.N., 2012, Koalabuidel dom ontwerp?, Weet 16: 8.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Geef een antwoord