Hoe is de mens ontstaan? In de Bijbel staat dat God hem geschapen heeft uit het stof van de aarde. Volgens evolutionisten stammen mensen af van aapachtige voorouders zoals Lucy. Deze aap zou rechtop hebben gelopen. Maar klopt dat wel?

Lucy (Australopithecus afarensis) wordt gezien als een van de eerste mensachtige voorouders in de evolutiestamboom. Maar toen de fossiele resten werden gevonden van het individu dat later de bijnaam Lucy zou krijgen, ontbraken belangrijke botten zoals van de handen en de voeten. Omdat er ook menselijke voetsporen in aslagen werden gevonden die ongeveer even oud waren als Lucy (men zegt zo’n 3,2 miljoen jaar) gingen wetenschappers ervan uit dat Lucy op twee benen liep. Zo wordt ze ook afgebeeld in boeken en musea. Dat Lucy rechtop liep is een behoorlijke interpretatiestap. Creationisten zeggen al jaren dat Lucy geen menselijke voorouder is, maar gewoon een aap. Nieuw onderzoek lijkt de creationisten gelijk te geven. Het opperarmbeen en dijbeen van Lucy zijn namelijk opnieuw onderzocht met behulp van een CT-scan. Zo kon men de interne structuur van de botten in kaart brengen. Bij mensen is de structuur van de dijbeenbotten véél dichter dan van de opperarmbotten. Maar chimpansees, die in bomen klauteren, hebben relatief gezien sterkere opperarmbotten. Ze hangen namelijk aan hun armen. De botten van Lucy blijken net binnen de bandbreedte te liggen van wat voor chimpansees gebruikelijk is. Daaruit concluderen de onderzoekers dat Lucy een aanzienlijk deel van de tijd in bomen leefde.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Lucy leefde in een boom, Weet 43: 8.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."