“Noach heeft een boot gebouwd, zomaar op het land. Hier is geen zee, gaat er iets fout? Wat is er aan de hand?”

Mee met Noach.

Zo start het kinderboekje ‘Mee met Noach’. Het boek is uitgegeven door Ark Media (onderdeel van de Uitgeversgroep Jongbloed). Oorspronkelijk werd het boekje in het Engels uitgegeven, maar het is vertaald door Hadassa Stadman zodat het ook in het Nederlands beschikbaar is.

Het boekje begint met dat Noach een ark bouwt op het zand. Dat is vreemd! God zegt echter dat Noach snel naar binnen moet, ‘voordat de druppels komen’. Twee aan twee gaan alle dieren naar binnen, de kleinen en de groten. In de boot zaten de mensen en de dieren veilig. Veertig dagen en veertig nachten regende het. Daarna zien ze, in de ark, de regenboog en is de regen voorbij. Daarmee eindigt het boekje.

Het boekje is getekend met vrolijke dieren. De dikke kartonnen bladzijden bevatten gaten, die bedoeld zijn als vensters waar de dieren doorheen kunnen kijken. De plaatjes passen niet bij het beeld van de ark dat de Bijbel meegeeft. Veel ramen, giraffen die hun kop door de dakramen steken, Noach die over de dekrand kijkt en vogels die op het dak zitten terwijl de regen met bakken uit de lucht valt. Daarnaast bevat de laatste pagina tekst van het boekje onjuistheden over de geschiedenis in de Bijbel. Na veertig dagen en veertig nachten zou de regenboog zichtbaar zijn. De chronologie van de zondvloed is echter heel anders. De regenboog is pas, als teken, zichtbaar ná het offer van Noach. Verder hadden de dieren niet allerlei ramen tot hun beschikking om naar buiten te krijgen en blij te worden van de regenboog.

De lezer van deze recensie voelt het wel aan: dit boekje zou ik niet aanraden als u uw kind een bijbelgetrouw beeld wilt meegeven over de zondvloed.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.