Vraag

Laatst hoorde ik op de radio dat er soms mensen met een staart worden geboren. Zulke (rudimentaire?) menselijke staarten worden door veel wetenschappers gezien als een bewijs voor evolutie. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Antwoord

Het is heel zeldzaam dat mensen met een ‘staart’ worden geboren. Dat zijn dan geen echte staarten, zoals je die bij dieren ziet. Ze zijn niet functioneel. Daarom worden ze ook wel pseudostaarten genoemd. Daar heb je twee varianten van: staarten met en staarten zonder botten. Die staarten zijn vaak niet langer dan enkele centimeters. Pseudostaarten zonder botten komen relatief vaak voor. Die kunnen ook op andere plekken op het lichaam groeien. Dit is in feite een vergroeiing, een tumor, van vetweefsel. Pseudostaarten met bot komen ook voor, maar die zijn nog veel zeldzamer. Dat dit ook pseudostaarten zijn, is omdat ze niet in het verlengde van het stuitbeen liggen en geen wervels bevatten. Staarten met bot zijn ook altijd veel korter. In de tijd van Darwin werden deze ‘rudimentaire organen’ aangehaald als bewijs voor evolutie. Tegenwoordig is duidelijk dat deze pseudostaarten geen goed bewijs zijn voor gemeenschappelijke afstamming.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2016, Mensen met een staart?, Weet 38: 48.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."