De ziekmakende streptokokkenbacterie huist graag in zwangere vrouwen. Maar moeder en kind worden hier op natuurlijke wijze tegen beschermd.

Twintig procent van alle vrouwen draagt groep-B-streptokokken (Streptococcus agalactiae) met zich mee. De helft daarvan geeft ze bij de bevalling door aan het kind, dat er in 1 op de 100 gevallen ziek van wordt. Streptokokken zijn met antibiotica goed te behandelen, maar als je er niets aan doet kunnen ze dodelijk zijn voor het kind. Uit onderzoek van de Vanderbilt-universiteit (VS) blijkt dat bepaalde suikers in moedermelk deze streptokokken kunnen doden. Van verschillende moeders werden de suikers, oligosachariden, onderzocht. Soms doodden de suikers de bacteriën, en soms werd de beschermende biofilm die de bacteriën vormden afgebroken (niet alleen van streptokokken, maar ook van andere bacteriën). Deze oligosachariden kunnen volgens de onderzoekers in de toekomst worden ingezet als ongevaarlijk alternatief voor antibiotica.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017 Moedermelkantibiotica, Weet 47: 9.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.