Als een moeder tijdens de zwangerschap te weinig vitamine A binnenkrijgt, zal dat waarschijnlijk leiden tot een verminderde afweer bij het kind wanneer het volwassen is. Dat concluderen onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het eten van vitamine a-rijk voedsel (zoals groenten, vis, lever en margarine) is dus erg belangrijk.

Amsterdamse onderzoekers hebben, in samenwerking met binnen- en buitenlandse onderzoeksgroepen, voortplantingsexperimenten uitgevoerd onder muizen. Hieruit blijkt dat de lymfeklieren van embryo’s zich slecht ontwikkelen als drachtige muizen erg weinig vitamine A innemen. De lymfeklieren blijven dan klein. Dat komt doordat er te weinig retinolzuur wordt aangemaakt uit vitamine A. Wanneer deze muisjes volwassen worden krijgen ze te maken met een sterk verminderde werking van hun afweersysteem. De lymfeklieren spelen namelijk een centrale rol in dat afweersysteem. „Wanneer virussen het lichaam binnendringen, wordt de afweer hiertegen in de lymfeklier in gang gezet. Daar worden de afweercellen van het lichaam ‘aangezet’ om uiteindelijk het virus te kunnen verwijderen. We zien dat in een kleinere lymfeklier de kans minder groot is dat de afweercellen de virussen herkennen. dan duurt het langer om het virus op te ruimen”, legt een van de onderzoekers uit. „Je afweersysteem wordt dus mede bepaald door wat je moeder tijdens de zwangerschap heeft gegeten.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Demoed, J.F.A., Heugten, G.J.H.A. van, 2014, Moeders dieet bepaalt afweer kind, Weet 27: 6.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by , en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."

Geef een antwoord