De huidige inwoners van Egypte hebben genetische overeenkomsten met volken ten zuiden van de Sahara. Maar de oude Egyptenaren lijken juist weer verwant te zijn aan andere Midden-Oosterse volken. Hoe zit dat?

Een internationaal onderzoeksteam heeft 151 mummies onderzocht, afkomstig van Abusir el-Meleq, een plaats in het midden van Egypte. Deze mensen leefden tussen 1400 v.Chr. en 400 n.Chr. Uit het DNA bleek dat deze oude Egyptenaren genetisch gezien leken op andere mensen uit het Midden-Oosten. Dat is tegenwoordig anders. Moderne Egyptenaren dragen meer zuidelijk (Afrikaans) DNA met zich mee. Waarschijnlijk komt dat doordat er vanaf ongeveer 700 n.Chr. een levendige slavenhandel was langs de Nijl. De nakomelingen van de slaven uit zuidelijk Afrika vermengden zich in de loop der jaren met de Egyptenaren, wat de verschuiving in DNA kan verklaren.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017 Mummie-DNA onthult Egyptisch verleden, Weet 47: 11.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.