De Schepper van hemel en aarde deed onder meer deze belofte (Genesis 8:22), nadat Noach, zijn familie en al de dieren uit de ark waren gegaan en ze een totaal veranderde aarde hadden betreden: zomer en winter zullen niet ophouden.

We kennen allemaal de indrukwekkende foto’s die door satellieten van onze “blauwe knikker” zijn gemaakt. In een prachtige compilatie van 20 jaar waarnemingen vanuit de ruimte toont NASA nu hoe de seizoenen over de aarde gaan. Het wordt samengevat als: “het meest complete overzicht van de wereldwijde biologie van dit moment.” We zien hoe in de winter de gebieden met sneeuw zich uitbreiden, hoe in het voorjaar het groen terugkeert en ook hoe droge gebieden heen en weer schuiven gedurende het jaar. Bepaalde jaarlijkse veranderingen ervaren we vaak zelf, maar wat op de oceanen aan planktongroei plaatsvindt ontgaat velen die daar geen speciaal onderzoek naar doen. De in de film gevoegde natuuropnames onderstrepen alleen maar het bijzondere van onze aarde.

In het commentaar horen we dat “Wetenschappers denken dat er waarschijnlijk miljarden planeten zijn. Toch is de aarde de enige planeet waarvan we weten dat er leven op aanwezig is. Met dat in het achterhoofd maakt dit onze bewoonbare wereld nog kwetsbaarder en mooier.” De daaruit volgende algemene oproep om zorgvuldig met die prachtige planeet om te gaan kan alleen maar onderschreven worden.

Bovenstaande animatie geeft een heel klein voorbeeld van de film. Die wordt genoemd “het ademen van de aarde” en dat doet helaas een beetje Gaia-achtig aan. Beter zou het met de psalmist de titel krijgen: “Zomer en winter, Ú hebt ze geformeerd” (Psalm 74:17).

Bekijk (de hoogst mogelijke resolutie en op het grootst mogelijke scherm) de vijf minuten durende time-lapse animatie (bijv. op space.com, maar ook andere websites tonen de film) en verheug u er over hoe de Schepper zijn belofte gestand doet.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

De Schepper van hemel en aarde deed onder meer deze belofte (Genesis 8:22), nadat Noach, zijn familie en al de dieren uit de ark waren gegaan en ze een totaal veranderde aarde hadden betreden: zomer en winter zullen niet ophouden.

We kennen allemaal de indrukwekkende foto’s die door satellieten van onze “blauwe knikker” zijn gemaakt.

...
Read more