Steeds meer studies lijken aan te geven dat een abortus vervelende latere gevolgen kan hebben. Nieuw onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat abortus de kans vergroot dat een volgend kind te vroeg wordt geboren. Dat is in elk geval de conclusie van Pim Ankum van het UMC van Amsterdam.

Hij keek naar 21 studies die bij elkaar over meer dan 2 miljoen vrouwen gaan. Ankum heeft vooral gekeken naar de methode die ‘dilatatie en evacuatie’ (D&E) wordt genoemd. Hierbij wordt de baarmoederhals verwijd onder invloed van medicijnen. Het ongeboren kind wordt vervolgens met instrumenten uit de baarmoeder gehaald; vaak in stukken.

Deze methode vergroot de kans dat een kind bij een volgende zwangerschap te vroeg wordt geboren. De kans op een vroeggeboorte (37 weken of eerder) wordt maar liefst 29% groter. De kans op extreme vroeggeboorte (32 weken of minder) wordt zelfs 69% groter. Ankum denkt ook te weten hoe het komt. Door het verwijden van de baarmoederhals bij een abortus kan deze niet meer zo nauw sluiten als normaal.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Naweeën van Abortus. Kans op vroeggeboorte volgend kind stijgt, Weet 34: 8.

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by en

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige technologie en schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. Lees meer van en over hem op zijn eigen site: waaromschepping.nl Gert-Jan is in 2006 tot geloof gekomen omdat hij overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal. Sindsdien is hij er van overtuigd dat de Bijbel van kaft tot kaft een betrouwbaar beeld van de geschiedenis weergeeft. Vier jaar en een hele hoop boeken, DVD's, lezingen en discussies later is hij begonnen met het verzorgen van presentaties over schepping en evolutie. In 2011 ben is hij als vrijwilliger bij Weet Magazine terecht gekomen, waar hij sinds 2012 met veel plezier in de redactie zit. Na het behalen van zijn ir./M.Sc. titel in 2013 heeft hij het Naventure trainingsjaar gevolgd bij de Navigators. In de zomer van 2014 heeft hij besloten voor zichzelf te beginnen en Waarom Schepping naar een hoger niveau te tillen. Gert-Jan gaat meestal naar een PKN gemeente in Eindhoven, maar beschouwt zichzelf als 'non-denominational'. Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van Kees Kraayenoord: "Ik ben eigenlijk een gereherformeerde evanpinksterbaptoliek."