Het is de schrik van elk ziekenhuis: bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Nieuw onderzoek lijkt uit te wijzen dat dit probleem groter is dan gedacht…

bacterie_ninja.pixabay

Bacteriën die schadelijk zijn voor mensen kunnen normaal gesproken worden aangepakt met een antibioticakuur. Maar soms ontstaat er een mutatie, waardoor de antibiotica niet meer effectief zijn. Antibiotica verstoren processen in de bacterie, zoals het aanmaken van een celwand, waardoor ze afsterven. Ook kunnen voortplantingsprocessen worden verstoord, waardoor ze zich niet meer kunnen verspreiden. Als bacteriën bepaalde mutaties krijgen kunnen die antibiotica hun werk niet meer goed doen. Zo ontstaan antibiotica-resistente bacteriën. Het nare van bacteriën is dat ze de mogelijkheid hebben om stukjes genetisch materiaal uit te wisselen. Zo kunnen resistente bacteriën hun kapotte genen dus doorgeven aan andere bacteriën, die op die manier ook de resistentie verwerven.

Een onderzoeksteam van Harvard ontdekte onlangs dat een bepaalde klasse resistente bacteriën – de zogenaamde carbapenemresistente enterobacteriën (CRE) – nóg gevaarlijker zijn dan al bekend was.1 Zo kwamen ze erachter dat deze bacteriën meer verschillende manieren hebben om antibiotica te weerstaan dan voorheen gedacht.

Wat de CRE ook gevaarlijk maakt is dat ze niet altijd een ziektebeeld veroorzaken bij patiënten. Zo kunnen ze zich ongezien verspreiden, als heuse ninja-bacteriën. De beste manier om de verspreiding van CRE tegen te gaan is de overdracht van mens op mens te stoppen. Hier ligt dus nog een hele uitdaging voor de medische wereld.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/drug-resistant-nightmare-bacteria-diversify-spread/

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Written by

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet-Magazine. Regelmatig wisselen we artikelen uit met het tijdschrift Weet Magazine. Abonnee worden? Klik dan hier.

1 Comment

peter b

Elke bacterie heeft zijn eigen dodelijke vijand: de bacteriofaag. Dat is een bacterievirus, die je als antibiotikum kunt inzetten om doelgericht bacterien te doden. Ze zijn heel specifiek. In Rusland bestrijden ze infecties al heel lang op deze wijze. Het is in het westen nooit opgepikt, omdat de farmaindustrie er geen geld aan kan verdienen. De oplossing is er dus al, nu de politiek nog zien te overtuigen. Dat zal wel niet lukken want de Farmalobbie is sterk.

Geef een antwoord